"Теодорини дани" у Градском музеју Врбаса

У Врбасу су у току I "Теодорини дани", културна манифестација осмишљена да промовише и заинтересованој јавности приближи средњовековно наслеђе града, које се везује за археолошко налазиште Шуваков салаш – Клиса. На овај начин Градски музеј, установа која је осмислила и реализује "Теодорине дане", покушава да идентитету Врбаса утисне још један значајан печат и учврсти његову позицију на туристичкој мапи Србије и региона.

Првог дана манифестације програм је почео музичким наступом Мине Момчиловић Белић, која је музицирала на харфи, а настављен је округлим столом са темама везаним за средњовековни Врбас. Наиме, "Теодорини дани" ове године упућују на 27. септембар 1387. године када је први пут у писаним изворима забележен појам средњовековног Врбаса – Орбаспалотаје. Манифестација је означена именом Теодоре са идејом да најширу јавност упозна са историјском чињеницом да је ћерка српског кнеза Лазара Хребељановића била прва жена Николе млађег Горјанског, великаша коме је краљица Угарске Марије у знак захвалности, управо на наведени датум, даровала тадашњи Врбас и друге поседе. Еминентни стручњаци, између осталих др Ђура Харди, Весна Тодоровић и Мр Драган Станојевић, говорили су управо о великашкој породици Горјански средњовековном Врбасу, о лику Јелене Лазаревић – Балшић у прозном делу "ДЕСПА" Николе I Петровића Његоша, као и на теме "Ружа багренолика и крин пољски, симболичке представе кнеза Лазара као мученика" и "Фреска Бој на Косову у храму у Старом Врбасу", што је изазвало прилично интересовање Врбашана и њихових гостију.

"Манифестација 'Теодорини дани' нашла је своје место у Стратегији развоја културе општине Врбас и добили су подршку локалне самоуправе. У наредном кораку планирамо формирање Савета за организацију 'Теодориних дана', тела које ће се бавити осмишљавањем и креирањем програма манифестације. У том телу своје место треба да има и Туристичка организација општине Врбас, како би што боље промовисали и упознали јавност са 'Теодоринм данима'. Хоћемо да приближимо Врбашанима и свим нашим посетиоцима средњовековно културно наслеђе града, упознамо их са њим, али и да дамо допринос развоју туризма, због чега као један од резултата у будућности очекујемо и физичко повезивање археолошког налазишта Шуваков салаш и данашњег Врбаса бициклистичком стазом. Жеља нам је да данас археолошко налазиште, након делимичне реконструкције цркве која се тамо налазила и оживљавања тог простора, у будућности буде туристички локалитет", појаснила је основне идеје приликом осмишљавања "Теодориних дана" Весна Гргуровић, археолог и руководилац Градског музеја Врбас. Према њеним речима, интересовање за реконструкцију цркве на Шуваковом салашу јасно је исказала и Српска православна црква у Врбасу.

Прве "Теодорине дане" у Градском музеју отворила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

"Задовољство нам је што можемо да подржимо манифестацију попут ове, она доноси могућност да упознамо боље чињенице како се развијао Врбас кроз средњи век, али и могућност да наш град постане туристички занимљивији за многе госте из суседних градова и окружења. Општина Врбас спремна је да буде подршка свему што оснажује и богати културни идентитет града", рекла је овом приликом Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Данас на програму "Теодориних дана" су дечије радионице "Ружа и крин као симболи краљева", као и пројекција филма Пут посут ружама.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"