Награда "Карољ Сирмаи" писцу Радовану Влаховићу

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2021 . годину припала је Радовану Влаховићу за књигу "Све је у глави" (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2020). Жири у саставу Фрања Петриновић, Иван Негришорац, Зоран Ђерић, Мирослав Алексић и Ђезе Бордош оценио је да се ради о аутентичној прози "утемељеној на најбољим традицијама војвођанских приповедача о селу и завичају", пренео је РТВ.

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" установљена је 1975. године, а додељује се у Врбасу и Темерину за дела написана на српском и мађарском језику. Од тада су награђени: Немет Иштван, Александар Тишма, Брашњо Иштван, Милица Мићић-Димовска, Дудаш Карољ, Петко Војнић Пурчар, Јухас Ержебет, Бошко Петровић, Херцег Јанош, Милорад Грујић, Толнаи Ото и многи други.

Уредник награђене књиге "Све је у глави" је Симон Грабовац, а рецензенти су проф. др Слађана Миленковић и проф. др Милутин Ђуричковић.

"Несумњиво је да се ради о зрелом и расном приповедачу, који најчешће евокативно и ретроспективно приповеда о свом детињству и младости, о својој породици и ђачком времену проведеном у родном Банату. (...) Негујући сопствени стил и откривајући један сасвим нови свет, писац истовремено повезује породичну повест са историјом родног места тако да можемо говорити о индивидуалном и колективном искуству, чија је парадигма везана искључиво за свет детињства и прву младост", записао је о награђеној књизи проф. др Милутин Ђуричковић. 

Радован Влаховић је рођен 1958. године у Новом Бечеју. Студирао је Југословенску и светску књижевност у Новом Саду. Објавио је преко 50 књига. Пише романе, кратке приче, песме, есеје. Превођен је на енглески, руски, немачки, мађарски, словачки, румунски, словеначки и македонски језик. Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије, Удружења писаца Ексил – ПЕН, секције земаља немачког говорног подручја, и Матице српске. Оснивач је и директор првог приватног културног центра у Србији – Банатског културног центра.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"