Награда „Небојша Деветак“ за есеј „Порицање као игра огледала код Црњанског“

Жири за доделу награде „Небојша Деветак“ за најбољи прилог објављен у току године у часопису „Траг“ који објављује Јавна библиотека „Данило Киш” у Врбасу, радио је у саставу: Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић. После неколико кругова консултација, жири је 9. новембра 2021. донео једногласну одлуку да награда „Небојша Деветак“ за 2020. годину припадне Мирку Демићу за есеј под насловом „Порицање као игра огледала код Црњанског“, објављен у 62. броју Часописа „Траг”.

У образложењу жирија се наводи да Мирко Демић, познати и вишеструко награђивани прозни писац, у овом дводелном есеју разматра две сличне проблемске ситуације у делима Милоша Црњанског: реч је о књигама Код Хиперборејаца и Роман о Лондону, а сам проблем би могао да се одреди као питање порицања претходно јасно наговештеног еротског односа. Демић показује да постоје бројне структурне и симболичке сличности између пасажа у поменутим делима, где са једне стране наратор књиге Код Хиперборејаца, а са друге кнез Рјепнин у Роману о Лондонуучествују у сложеној драми Ероса. Њихово изричито порицање завршног чина те драме Мирко Демић интерпретира као вишеструку „игру огледала“ самог Црњанског, који својом књижевном мајсторијом „наводи читаоца на танак лед, не би ли помислио како је било обрнуто од оног шта описује, дајући тиме дубину, а онда и сугестивну снагу исказа“.

Демићев поступак у градњи овог есеја је хибридан – он констелације својих питања и наговештаја одговора, гради више приповедањем, него појмовном анализом, и тако његов говор долази са једне мета-наративне равни, што га чини поетички самосвесним, али уједно свежим и читким штивом, приступачном и читаоцу који не поседује нека посебна знања књижевнотеоријске и књижевноисторијске природе. Есеј о Црњанском Мирка Демића стога може да се прикључи магистралној линији новије српске есејистике, загледане у врхунске културне вредности – у овом случају дело Милоша Црњанског – и способне да ступи у стваралачки дијалог са тим вредностима.

"Награда која подразумева плакету и новчани износ биће додељена на Дан библиотеке „Данило Киш”, 22. фебруара 2022. године", наводи се у саопштењу.

Народна библиотека "Данило Киш" је 2018. године установила књижевну награду „Небојша Деветак" у знак сећања на колегу, главног и одговорног уредника „Трага" (2010-2017) и истакнутог песника, за најбољи прилог објављен у Часопису за књижевност „Траг" за претходну годину. Досадашњи добитници су: Милутин Ж. Павлов, Верољуб Вукашиновић и Иван Лаловић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"