КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Позоришни живот у граду негован је још с почетка прошлог века, а после 2. светског рата  посебна пажња је посвећена културном стваралаштву. Годишње се организовало око 15 професионалних позоришних представа. Данас се драмски аматеризам развија у свим домовима културе у општини.
 
Најзначајнија културна манифестација у општини је Фестивал поезије младих. Организује се у циљу подстицања и афирмације младих песника и одржава се сваке године задње недеље у мају.  Први фестивал је одржан 1968. године и од тада је саставни део живота овог града. Поред збирке песама учесника фестивала, издају се и дневни билтени у којима се бележе све пратеће манифестације и значајне активности на фестивалу и око њега.
 
Књижевна награда "Карољ Сирмаи" формирана је 1975. године и додељује се за најуспешнија литерарна остварења на српском и мађарском језику.
Општинске смотре рецитатора, дечије драме и драме одраслих уз КУД "Врбас" у фолклору и музичко хорске активности дешавају се у марту и априлу.
Сарадња Дома културе и уљаре"Витал"  допринела је стварању годишње књижевне награде "Златни сунцокрети" која се додељивала књизи високе уметничке вредности која у исти мах доприноси даљем развоју у области поезије, прозе или књижевне мисли.

Традиционална манифестације  које се одржавају "Ликовни салон", на коме излажу уметници из наше средине, и "Југословенска палета младих", на којој учествују најталентованији млади сликари из целе земље.

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу је од великог социолошког и едукативног значаја. Невенов фестивал посебно негује иницијативу ширења сарадње са сличним и сродним манифестацијама па је до сада успоставио тесну сарадњу са градом писаца Херцег Новим, Колашинским фестивалом, Фестивалом у Црвенки, као и Фестивалом дечијег хумора у Лазаревцу.

Фестивал епске поезије и гуслара Војводине одржава се сваке године. Гусларско друштво "Његош" из Врбаса даје велики допринос том такмичењу. Крајишко вече, сусрети Равноселаца, сусрети градова побратима Врбаса и Никшића су део очувавања традиције.
 

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

  • Април – ФЕСТИВАЛ ГУСЛАРА ВОЈВОДИНЕ – На манифестацији учествује око 50 гуслара из десетак гусларских клубова из Војводине;
  • Мај – НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА – Савино Село, Културни центар Врбас (Основан је 1989. године. Фестивал је међународна манифестација која на посебан начин истиче рад са даровитом децом песницима и писцима.),
  • Мај – ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ МЛАДИХ, Културни центар Врбас (донедавно с атрибутом југословенски, најстарија је и једна од најзначајнијих поетских манифестација у земљи. Установљен пре 40 година, овај фестивал је и најстарија али и најзначајнија културна манифестација општине. Програмски: Палета малдих, Портрет песника, Вече песника, Сусрет песника са ученицима основних и средњих школа, Промоција књиге победника из претходне године и Завршно вече са проглашењем лауреата.)
  • Јун – КУЛТУРНО ЛЕТО, Културни центар Врбас (Манифестација Културног центра, у трајању од једне до четири недеље. Највећи број програма одржава се на отвореној сцени у граду. Програм је колажног типа, гостујући и из сопствене продукције. Број учесника се броји стотинама јер се у програме врло често укључују хорови и фолклорне групе.)
  • Септембар – ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ, Завод за културу Војводине и Културни центар Врбаса (Траје пуних 30 година. Оснивачи су КПЗ Војводине и Савез аматера Војводине. Репрезентативан манифестација изворне игре, обичаја, инструмената, солиста, здравичара итд. У два фестивалска дана наступа 30 до 40 различитих ансамбала.),
  • Новембар – 37. ЈЕСЕЊИ ЛИКОВНИ САЛОН „ВРБАС 2008″, Удружење ликовних уметника Врбаса, Ликовна галерија КЦ Врбаса (Основана далеке 1968. године представља и најстарију манифестацију овог типа у општини. Организатори ове манифестације су Удружење ликовних уметника Врбаса, Културни центар и његова ликовна галерија.)
  • Новембар – „КОСТЕЛНИКОВА ЈЕСЕН“, Културни центар Врбас (Међуопштинска музичко-поетска манифестација са сусретом хорова у Врбасу у организацији КПД „Карпати“ и Културног центра Врбаса.),
  • Новембар – МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ СТВАРАЛАшТВА, „Извор будућности“ и Културни центар Врбас (Међународни фестивал дечијег стваралаштва који се одржава у десетак европско-азијских земаља већ пуних 20 година. До сада су на овом фестивалу сваке године учествовала деца из 5-6 европско-азијских земаља, најчешће Украјина, Русија, Естонија, Азербејџан… и наравно деца из Србије.), 
  • Децембар – СВЕЧАНА СЕДНИЦА МЕМОРИЈАЛНИХ ДАНА “СИРМАИ КАРОЉ“, Културни центар Врбас (Посвећен неговању лика и дела Кароља Сирмаија и афирмацији прозе (новеле) на мађарском и српском језику. Меморијал се од 1977. године одржава сваке године у Врбасу и Темерину, наизменично. У овиру Меморијала одржавају се пригодни програми у основним и средњим школама). Врбас и Темерин у знак пијетета према познатом новелисти Сирмаи др Карољу, рођеном Темеринцу који је после завршених студија у Пешти и доктората у Будимпешти, цео свој радни и животни век провео у Врбасу.
  • Децембар – МЕМОРИЈАЛНИ ДАНИ, Културни центар Врбас (Књижевна манифестација - Меморијал је основан далеке 1974. године одлукама ондашњих културно-просветних заједница општина)

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"