НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА


Савино Село
    

Nevenov festival dece pesnika Savino Selo     НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА је значајна међународна манифестација. Једна од ретких, која на посебан начин акцентује рад са даровитом децом песницима и писцима. Овакав рад не подразумева границе. За својих тринаест година постојања, то се доказује учешћем аутора, младих песника и писаца из Македоније, некадашње Чехословачке, Румуније, Украјине, Мађарске и Русије.   
     У време постојања СФРЈ наши најзапаженији учесници, чак и финалисти више година за редом била су деца из Приштине, Скопља, Велике Горице, Сарајева, Ровиња, Загреба, Фоче, Дарувара, Тење, Мостара, Сплита, Осијека, Госпића...

       Као што ће се из даљег "сликања" пројекта, о којем желима да сазнате што више, видети много вредних поетских и прозних радова, за све ово време, било је заиста много. Од 34000 учесника одабран је од стране жирија 1300 изузетно даровит дечији рад. Ова остварења налазе се у посебним фестивалским издањима, фестивалским антологијама, а има их 12. Ово су изузетно драгоцена издања, јер су праве ризнице дечије поетске речи. То је само део издавачке делатности НЕВЕНОВОГ ФЕСТИВАЛА ДЕЦЕ ПЕСНИКА.
     Једна од посебних драгоцености издавачке делатности је аналитички есеј о даровитости – ДИПТИХ, под називом "ОД ЧАР ПТИЦЕ ДО ЗВЕЗДАНИХ КОЧИЈА", са комплементарним избором најдаровитијих поетских дечијих остварења, под називом "БИСЕРНИ АДИЂАРИ", аутора НИКОЛЕ ПУТИЋА, идејног творца и са НОВОМ ЋУЛАФИЋЕМ, оснивач НЕВЕНОВОГ ФЕСТИВАЛА ДЕЦЕ ПЕСНИКА.  
     Издавачка фестивалска делатност није овим завршена. Вредне пажње су књиге песама оних учесника фестивала који су проглашени за најдаровитије. До сада то су биле књиге песама поетеса НЕДЕ НЕДОВИЋ из САВИНОГ СЕЛА, РИНЕ ВУКОБРАТОВИЋ из НОВОГ САДА  и АНДРЕЕ РАДОЊАНИН из НОВОГ САДА.

     Од многобројних републичких, покрајнских и општинских институција, удружења, друштава, сличних манифестација, које су дале подтицај и подршку овом нашем нашем раду, морамо нагласити да смо велику помоћ и подршку имали и од многобројних наших уметника (сликара, музичара, глумаца, књижевника) новинара као и јапанске амбасаде и удружења које негује традицију хаику стиха.
     НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ, осим издања које смо навели има и изванредне видео записе са свих тринаест фестивалских манифестација, као и велику збирку фотографија, које сада имају и историјску вредност а доказ су постојања и трајања НЕВЕНОВОГ ФЕСТИВАЛА ДЕЦЕ ПЕСНИКА У САВИНОМ СЕЛУ. Ако изразите и покажете жељу да фестивалске видео и фото записе видите и детаљније сагледате, са великим задовољством ћемо вам комплетан материјал ставити на увид.   
     Досадашњи председници жирија били су: МИЛИЦА МИЦИЋ-ДИМОВСКА, СЛОБОДАН СТАНИШИЋ, НИКОЛА ПУТИЋ, РАЛЕ НИШАВИЋ, ПЕРО ЗУБАЦ, МИЛУТИН Ж. ПАВЛОВ, ДРАГОМИР ЋУЛАФИЋ, НЕНАД ГРИЈИЧИЋ и СТЕВАН БЕЉАНСКИ.
     Основна поента досадашњег рада била је да рад са даровитом децом и са децом до четрнаест година уопште, не сме имати никаквих произвољности, па је тако сваки наш корак у смислу истраживања квалитета даровитог детета ствараоца, тако организован да представља одговарајући стваралачки научни континуитет.

 

На конкурс се могу слати песме и кратке лирске приче на слободну тему.
Све радове треба умножити у четири примерка и послати на адресу
«Невенов фестивал деце песника»
Поштански фах 17, 21467
Савино Село
 
Приче и песме написане на страном језику или језику националних мањина, морају имати приложен превод на српском језику.

 

Досадашњи лауреати НЕВЕНОВОГ ФЕСТИВАЛА ДЕЦЕ ПЕСНИКА били су:

1989.    Весна Дангубић, Равно Село    
1990.    Светлана Негуцић, Михајловац    
1991.    Катарина Јоцковић, Београд    
1992.    Милица Капетановић, Нови Сад    
1993.    Анђелка Николић, Велика Плана    
1994.    Нина Гаћеша, Београд    
1995.    Јелена Радојчин, Херцег Нови    
1996.    Александра Радичевић, Гуча    
1997.    Андреа Радоњанин, Нови Сад    
1998.    Дуњца Стефановић, Београд    
1999.    Наташа Фуртула, Лазарево    
2000.    Ана Ђурић, Пожаревац    
2001.    Душко Драгољевић, Силбаш    
2002.    Ванеса Степанов, Деспотово    
2003.    Николина Црнобрња, Мартинци   
2004.    Стефан Вујчић , Београд
2005.    Светлана Јовић, Бранковина   
2006.    Алекса Мијаиловић, Бели Поток   

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"