Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. годину припала је Ђорђу Сладоју за текст "Лирска пјесма и карневал утвара" о песничкој књизи "Кафкино матурско одело" Мирослава Алексића, који је објављен у 69. броју Трага, саопштено је из Јавне библиотеке "Данило Киш".

Награду је 1968. установила и од 1969. додељује Културно-просветна заједница Србије. Награда се додељује за најбољу књижевну критику домаће књиге која је објављена претходне године у штампаним или електронским медијима у Србији.

„Ако узмемо у обзир чињеницу да је неколико аутора добило награду 'Ленкин прстен' за песме објављене у Трагу и да се готово сваке године наши аутори налазе у ужем избору, као и да је угледну награду за књижевну критику 'Милан Богдановић' за 2022. годину добио Ђорђо Сладоје за текст објављен у 69. броју часописа Траг – можемо констатовати да Траг припада самом врху српске књижевне периодике и да је квалитет објављених прилога на завидном нивоу. За 72 броја колико је до сада изашло, у Трагу је штампано више од 2.000 први пут објављених песама, прича, есеја, превода, ликовне и књижевне критике као и текстова из области нашег наслеђа", рекао је овим поводом Бранислав Зубовић, главни и одговорни уредник Трага.

Због значаја који Траг има у промовисању врхунских књижевних вредности, часопис је представљен и на манифестацијама у Мађарској, Црној Гори и Републици Српској. Од 2018. године Траг додељује награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у часопису.

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...