"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас, расписали су наградни конкурс за младе "Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист". Они који то желе, могу и да осликају свој лист.

Радове је потребно доставити на адресу Ликовне галерије Културног центра Врбаса, Маршала Тита 81, уз поштовање правила да једно дете може доставити један рад у једној категорији. Конкурс траје до 05. децембра.

Такође, организатори позивају заинтересоване за учешће на конкурсу да инспирацију потраже на изложби под називом Oblivion/Заборав, на којој ће јавности бити доступне фотографије на лишћу уметнице Дуње Станојевић. Отварање изложбе заказано је за 14. новембар и траје до 02. децембра.

"Ова врста штампе чини алтернативни фотографски поступак у ком се фотографије штампају уместо на традиционалним подлогама попут регуларног или фотографског папира, на природном лишћу. Након што се предмет штампе одреди, дигитално припреми, и одштампа, поставља се преко листа, стварајући стање вакума. Резултат преношења отиска остварује се под сунчевом светлошћу, деловањем фотосинтезе. После неког времена и видне промене пигмента листа, даље излагање сунцу се прекида. Следећи корак при задржавању отиска, фиксирања и онемогућавања његових даљих промена чини се утапањем листа у мешавину хемикалија на одређен временски период, у циљу структуралне хемијске промене листа, његовог пигмента на одабраним местима. Процес преиспитује и доводи у питање улогу експеримента у области графике. Ако би природа заборава имала своју физичку форму, та би форма изгледала овако".

Дуња Станојевић рођена је 1998. године у Крагујевцу. Дипломирала је на студијском програму Ликовне уметности, модул Сликарство, на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу 2021. године.

 

КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...

Од уторка изложба "Седми шапат" групе Искорак

17. дец 2022. КУЛТУРА

Од уторка изложба "Седми шапат" групе Искорак

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...