Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска жетва“, прослава у част првог хлеба сачињеног од овогодишњег жита. Жетеоци који чувају сећање на некадашње светковање овим поводом и на старе начине рада у њиви, ове године по 42. пут прославили су прве откосе пшенице и прве производе од сакупљеног блага. „Куцурску жетву“ отворила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. Њој је уручен и први хлеб. Манифестацију је организовао КУД "Жетва", уз подршку Туристичке организације општине Врбас.

„Куцура је заједнички именилца свих честитих, марљивих и посвећених људи. Куцура је место у ком не истичемо различитости, него негујемо посебност и она представља полугу нашег заједништва. Нашу потребу и жељу да напредујемо и  развијамо се поштујући једни друге. Дани жетве су један од брендова нашег града, који су већ 42 године, како народна ношња уткане у богату лепезу наших различитости. Симболично, ова светковина хлеба и жита има метафоричку вишу вредност. Општина Врбас се може подичити да налик класу жита у себи чува идентитете свих њених грађана, без обзира на њихову вероисповест или националну припадност. Кроз очување традиције и њеним спајањем са визијом будућности, Дани жетве подстичу креирање позитивног имиџа целе наше општине. Сви имамо заједнички циљ - општину Врбас по мери грађана“, рекла је на отварању манифестације Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Ово није био једини културни програм који је обележио јулске дане у Куцури. Претходног викенда на програму су били "Дани колонизације", манифестација посвећена годишњици насељавања Куцуре породицама из Крајине. Подсећање на игре и песме старог краја организовало је Културно-уметничко друштво "Завичајно врело", у сарадњи са Туристичком организацијом општине Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"