"Да рата не буде" - скулптуре Новака Јововића у БДП

У просторијама Драмског студија Греда у Бачком Добром Пољу отворена је изложба скулптура врбаског уметника Новака Јововића. Јововић се љубитељима ликовне уметности у БДП представио са десетак радова у дрвету и камену. До сада је више пута самостално и колективно излагао своје радове у галеријама широм Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске - у Пожаревцу, Сомбору, Кули, Новом Саду, Фочи, Јајцу, Бања Луци, Книну, Белом Манастиру и другим градовима.

"Веза између човека и природних материјала одавно је записана у колективном памћењу, стога уметници препозмајући различите ликовне потенцијале настале услед природних процеса, инкорпорирају исте у своја уметничка достигнућа. Такав уметник је и Новак Јововић. Уметничким генијем препознајући лепоту форме камених и дрвених облика насталих у природи, оплемењујући их занатском вештином и повремено комбинујући, Новак ствара попут Лазе Костића - 'међу јавом и мед сном'. 

Скулптура настала у камену коју је аутор симболички назвао 'Мати', као носећа скулптура ове поставке, указује на то да се љубав може пронаћи и у камену - 'Мати' представља симбол љубави. Стога дакле, није случајно што ова изложбена поставка носи назив по Балашевићевом стиху 'да рате не буде'. Она представља позив аутора да се љубављу супротставимо бесмислу и ужасима рата, пред којим нико не сме остати 'срца каменога", рекао је приликом отварања изложбе Мирко Самарџија, професор српског језика и књижевности.  

Фотографије Ласла Киша са отварања изложбе можете видети ОВДЕ.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"