Представљен роман "Помор и страх" Вулета Журића

У Народној библиотеци "Данило Киш" одржана је промоција романа "Помор и страх" Вулета Журића који је добио двадесет другу по реду Виталову награду "Златни сунцокрет". Награда се додељује за најбоље остварење на српском језику у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у претходној години.

Роман "Помор и страх" говори о годинама куге у Срему, крајем 18. века, о епидемији, која је за мање од годину преполовила број становника тада велике и важне вароши Ирига. Главни ликови, свештеник Стеван Везилић и лекар Андрија Будаи, начелно би требало да брину о душама и телима својих суграђана. Њих двојица отварају карантин и полако заустављају епидемију. О књизи су говорили чланови жирија Драган Бабић и Владимир Гвозден. Модератор вечери је био Бранислав Зубовић.

Вуле Журић је рођен у Сарајеву 1969. године. Објавио је шест књига прича и девет романа. Пише и радио-драме и књиге за децу. Приредио је тематске збирке прича савремених југословенских аутора посвећене Гаврилу Принципу ("Гаврилов принцип") и Бранку Ћопићу ("Орлови поново лете"). Његове приче превођене су на десетак језика, а сам преводи са енглеског и са италијанског језика. Добитник је неколико књижевних награда, међу којима је и "Андрићева награда" за збирку прича "Тајна црвеног замка" (2014). Живи у Панчеву.

Награда "Златни сунцокрет" први пут је додељена 1996. године, лауреат је био песник Иван В. Лалић, а међу добитницима су Радослав Петковић, Драган Јовановић Данилов, Милета Продановић, Угљеша Шајтинац, Давид Албахари, Милован Данојлић, Рајко Петров Ного, Никола Вујчић и други. Књижевну награду "Златни сунцокрет" додељује фабрика "Витал" из Врбаса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"