Изложба цртежа и илустрација Ратка Шоћа

Вечерас у Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса, биће отворена изложба дела уметничког стваралаштва академског сликара Ратка Шоћа, у највећој мери посвећеног Фестивалу поезије младих. Пред љубитељима ликовне уметности наћи ће се  цртежи, плакати и илустрације уметника из Врбаса.

"У сусрет 50. Фестивалу поезије младих сећамо се цртежа, плаката и илустрација који су тој манифестацији дали трајан печат. У мају 1969. године рођени су истовремено Фестивал и његов заштитни знак као нераздвојна целина. Наредних деценија генерације југословенских песника и грађана Врбаса су цртеже РАТКА ШОЋА доживљавали као поезију изречену линијама. На овој изложби биће представљен само сегмент из богатог и разноврсног уметничког стваралаштва Ратка Шоћа, академског уметника из Врбаса, а односи се управо на његова идејна решења односно илустрације за плакате, књиге и часописе у оригиналном издању", наводи се у најави изложбе.

Ратко Шоћ је рођен на Цетињу 1938. године, где је почео школовање, па наставио у Херцег Новом и Новом Саду, у којем је завршио Уметничку академију. Постдипломске студије је наставио у Риму. Бавио се и поезијом. Између осталог, написао познату песму "Осам тамбураша с Петроварадина". Излагао више од 50 пута самостално у земљи и иностранству. Добитник је неколико вредних награда. Живи и ради у Врбасу.

Отварање изложбе заказано је за уторак, 15. мај у 19.00 часова.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"