
У насељу Косанчић крај Савиног Села одржана је традиционална, XVI Пасуљијада, такмичење бољих и мање бољих мајстора кулинарства, али једнако љубитеља доброг залогаја и дружења у природи. Овогодишње окупљање у борбу је увело 18 екипа из Косанчића, Савиног Села и других места општине Врбас, и суседних општина, најчешће већ препознатљивих по учешћу на оваквим манифестацијама. Због тог искуства унапред је било јасно да ће за победу бити потребно скувати посебно добар пасуљ, држећи се стриктно задатих састојака, али и користећи неке посебне куварске тајне.
Учеснике Пасуљијаде и ове године поздравио је Милан Глушац, председник општине Врбас.
"Сигуран сам да је Косанчић идеално место за добру и популарну гастро манифестацију, каква растући из године у годину постаје Пасуљијада. Видети оволико људи свих генерација, видети партнерске односе између разних удружења грађана, видети најмлађе који се играју ван својих кућа и станова, у природи, под овим можда и стогодишњим стаблима, право је задовољство и то даје смисао оваквим окупљањима. Кроз Пасуљијаду и сличне манифестације изградила су се многа пријатељства, размењују се идеје и искуства, међусобно пружају подршке и помоћ, и онда је наша обавеза, нас као општине Врбас, да нађемо могућност да увек будемо уз ову и све друге сличне манифестације. Косанчић има потенцијал да буде место мира и одмора, место за туризам, учинићемо у складу са могућностима да будемо ветар у леђа онима који желе да Косанчићу удахну нови живот, попут Удружења грађана које организује ову манифестацију", рекао је након отварања Пасуљијаде Милан Глушац, председник општине Врбас.
Организатор такмичења, Удружење "Пасуљијада", обезбедило је за све учеснике неопходне састојке за кување пасуља. Према правилима жирија, оцењивала се боја порције и ниво укуваности, укус меса и целовит визуелни утисак. Подршку Пасуљијади пружиле су општина Врбас и Туристичка организација ОВ.