Врбасу подршка за унапређење родне равноправности

Општине Врбас и Врњачка Бања добиле су пакет подршке за унапређење родне равноправности, у оквиру пројекта „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“, који спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Владом Шведске. Циљ ове иницијативе је унапређење положаја жена кроз креирање локалних акционих планова и увођење родно одговорног буџетирања (РОБ), пренео је Недељник.

У наредном периоду ове две општине спровешће низ активности које укључују анализу тренутних политика, консултације са грађанима и грађанкама, као и процену њихових потреба у циљу израде локалног акционог плана за родну равноправност. Посебан фокус биће на увођењу родно одговорног буџетирања (РОБ), које осигурава праведнију расподелу буџетских средстава и омогућава ефикасније решавање родно заснованих неједнакости.

Наташа Окиљ, саветница за родну равноправност и антидискриминацију у СКГО истакла је важност родно одговорног буџетирања за постизање родне равноправности. „Родна равноправност није само правна обавеза, већ темељ за изградњу праведнијег друштва. Увођењем родно одговорног буџетирања и пажљивијим планирањем, циљ је да сви грађани и грађанке буду једнако препознати и заступљени у процесу доношења одлука. Кроз овај пројекат, радимо на стварању инклузивнијих заједница у којима сви имају једнаке шансе,“ изјавила је Наташа Окиљ.

Стална конференција градова и општина наставиће да подржава локалне самоуправе у имплементацији родно одговорног буџетирања и спровођењу конкретних мера за унапређење родне равноправности, како би се створиле заједнице у којима сви имају једнаке шансе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"