ТООВ на Конгресу руралног туризма Војводине

Туристичка организација општине Врбас учествује на Конгресу руралног туризма Војводине који се одржава на Палићу и траје до петка, 11. октобра. Конгрес представља јединствену прилику за упознавање са кључним аспектима руралног туризма, начинима како унапредити пословање, искористити потенцијале и промовисати овај изузетно важан сегмент туризма. Посебан фокус стављен је на промоцију руралних дестинација и производа, како би се привукао већи број туриста и подигла свест о богатству и разноврсности руралног туризма у Војводини. Врбаску локалну Туристичку организацију представљали су Марија Златовић Арсенијевић, директорка ТООВ, и Михајло Киш, координатор у туристичко - информативном центру ТООВ.

На територији АП Војводине тренутно има око 200 објеката који се воде као туристички објекти у руралним срединама. Тренутно у фокусу јесте решавање питања смештајног капацитета, речено је на конгресу. 

"Туристичка организација Војводине прошле године издала је приручник за рурални туризам, у складу са новим прописима, држава је издвојила и средства у априлу месецу за салаше у изноау од 25.000 евра. Сви који уложе 2.500 евра, имају прилику да добију ова средства. Када причамо о учешћу у руралном туризму, ми имамо аутентичне објекте, као што су салаши, чарде. Рурални туризам обухвата и културу, циљ је и да се унапреди локална заједница, сви стремимо ка одрживости када је туризам у питању", истакла је директорка Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам у претходне четири године извдојио је преко 500 милиона динара за подршку смештајних капацитета у тзв. руралним подручјима, подсетио је покрајински секретар др Ненад Иванишевећ. Расте интерес за боравак у тим подручјима, а тежиште се ставља на развој капацитета који се налазе у неразвијеним општинама, као и на развој смештајних капацитета. "Ми данас у Војводини немамо довољно смештајних капацитета, ни у градовима. Конгрес има за циљ да децентрализује конгресну сцену Србије, ипак постоји изазов када је реч о смештајним капацитетима. Морамо поставити два задатка и у следећој години Покрајински секретаријат има задатак да повећа средства за помоћ смештајним капацитетима, али и да дефинише шта је салаш. Данас нема дефиниције шта је салаш, те је то неопходно урадити, те те салаше развијати", рекао је Иванишевић.

На конгресу, стручњаци из различитих области, пружају увид у важност законске регулативе, као и нове трендове и праксе у овој области. Такође, представљају се примери добре праксе који су већ остварили значајан успех у руралном туризму, као инспирација и модел за даљи развој. У те примере спада и Суботица са околином.



Овогодишњи Конгрес под називом “Еј, салаши на северу Бачке” организују Туристичка организација Војводине заједно са Центром за рурални развој Војводине и уз подршку Министарства туризма и омладине, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Гаранцијског фонда АПВ, Развојног фонда АПВ.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"