НИС уредио кабинет за руски језик у ССШ "4. јули"

У Средњој стручној школи "4. јули", на Дан школе који је бележен по 74. пут, свечано је отворен кабинет за руски језик, чије је опремање и адаптацију подржала Нафтна индустрија Србије у оквиру програма "Енергија знања". За опремање кабинета обезбеђено је 600.000 динара.

Свечаном отварању присуствовали су представници локалне самоуправе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског дома, компаније НИС, руководство, наставници и ученици школе.

Аница Грачанин, директорка ССШ "4. јули", уз добродошлицу свим гостима на свечаност поводом 74. годишњице школе, захвалила се компанији НИС на донацији за реконструкцију и модерно опремање кабинета за руски језик, као и Амбасади Руске Федерације на подршци.

Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да сарадња локалне самоуправе и Амбасаде Руске Федерације из пројекта у пројекат постаје све успешнија, па тако за само последњих десетак дана Врбашани имају прилику да их прегледају руски лекари у пројекту "Мобилна клиника", а сада и да сведоче унапређењу услова образовања кроз још један пројекат српско-руског пријатељства. 

"Ми смо у овом пројекту пружили само моралну подршку. Компанија НИС је и овог пута показала да је озбиљна, модерна и социјално оријентисана компанија. Руска Амбасада и руска предузећа раде за будућност младих, а једно од најважнијих питања је запошљавање и заустављање њиховог одласка из земље, и ми ћемо заједно радити на томе", навео је Александар Конанихин, аташе за културу и први саветник амбасадора Руске Федерације. Он је посебно похвалио руководство општине Врбас за посвећеност грађењу пријатељских односа са Амбасадом РФ и руским народом.

Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а, захвалила се професорима, посебно професорки  и ученицима школе на преданом раду захваљујући коме постижу запажене резултате на такмичењима, што је најбољи доказ да је изабрано право место за уређење кабинета за руски језик. "Уџбенике и књиге дарују такође Руски дом и Амбасада, који су наши партнери, и заиста нам је пуно срце када имамо прилику да урадимо толико много за школе широм земље“, истакла је Лакићевић и посебно захвалила професорки руског језика Мирјани Хрутки на ангажману у реализацији пројекта.

Средњa стручнa школa "4. јули" одликује се дугогодишњим неговањем руског језика у настави. Часови се изводе на руском језику и поред редовног плана и програма, реализује се још низ активности – обележавање Дана руске културе, рецитаторска и хорска секција, претпразнични зимски руски биоскоп и многе друге. С обзиром на то да ученици ове школе редовно учествују на олимпијадама из руског језика које организује компанија НИС и захваљујући запаженим резултатима које остварују, НИС је кроз свој програм "Енергија знања" подржао опремање кабинета за руски језик у овој школи. Нови кабинет има за циљ подстицање изучавања руског језика и културе, као и значајно унапређење школских активности.

Током програма приређена је и свечана академија посвећена обележавању јубилеја 140. годишњице рођења славног научника Милутина Миланковића. Директорка школе Аница Грачанин овом приликом уручила је захвалнице компанији НИС, Амбасади Руске Федерације и другим партнерима и пријатељима школе.

Прилог РТВ

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...