Обележен Дан ослобођења Врбаса

На данашњи дан пре 75 година, након три и по године окупације, Врбас је ослобођен фашистичког терора. Јединице НОВ Југославије и совјетске Црвене армије ослободиле су Врбас 20. октобра 1944. године, од када сви грађани уживају благодети слободе и равноправности.

Дан ослобођења Врбаса започео је полагањем венаца на спомен костурници свим жртвама фашизма, која се налази на Градском гробљу. На овом месту венце су положили представници општине Врбас, локалне организације СУБНОР-а, као и локални одбори Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Српске радикалне странке. Одмах затим венци су положени на споменик жртвама ратова од 1991. до 1999. године, где су се наведеним делегацијама придружили и службеници Полицијске станице Врбас. Почаст јунацима одата је и на споменику погинулим совјетским војницима, Александру Теси и Алексеју Феодоровичу Ширшикову, који су животе изгубили приликом ослобођења Врбаса. На овом месту венац је положила и делегација Амбасаде Украјине у Србији.

Централно обележавање Дана ослобођења Врбаса организовано је на споменику палим борцима и жртвама фашистичког терора у центру града. Пригодан програм за ову прилику припремили су ученици Основне школе "20. октобар", а окупљенима су се овом приликом обратили Милан Глушац, председник општине Врбас, Светомир Атанацковић, председник СУБНОР-а Војводине, Јованка Чолак, председница Комунистичке партије Србије и покрајинска посланица, и Лазо Ђокић, председник Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Вуковара.

"Данас са дивљењем говоримо о онима који су своје животе дали за слободарске идеале, а својом борбом против фашизма заслужили вечно сећање и поштовање. Наша земља је као део савезничких снага дала велики допринос победи над фашизмом, а Врбас се поноси својом антифашистичком традицијом, чува је и негује. Наша је обавеза да за будуће генерације сачувамо сећање на велике победе, поднете жртве и остварене вредности. Сведоци смо да има покушаја прекрајања историје, али зато данас, на овом месту, поручујемо - антифашистички дух и његове вредности наше су трајно опредељење за које ћемо се упорно и доследно борити у будућности. На тим темељима развијамо слободу, разумевање и толеранцију у нашој вишенационалној заједници и градимо живот достојан слободног човека", рекао је Глушац и свим грађанима честитао Дан ослобођења.

"Трновит је био пут до слободе. Живот човека почива на три стуба - миру, здрављу и слободи, и зато никоме и никада слободу, у борби заслуженој, нећемо дати. Врбас, град који је био симбол послератне изградње, развоја и образовања, чува успомене на пале хероје, а њихов антифашизам мора бити одредница и за нашу будућност. Само тако можемо ићи напред", рекао је Атанацковић, уз поклич "Смрт фашизму - слобода народу".

Венце на споменик у центру града положили су руководство општине Врбас, представници организација СУБНОР-а Војводине, Врбаса, Новог Сада, Бечеја, Сомбора и Србобрана, затим Основне школе "20. октобар", Амбасаде Украјине, Удруге антифашиста Вуковара и Националног савета Црногораца, те политичких партија - СНС, СПС, СРС, ПУПС и КПС.

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"