Подршка Покрајинске владе очувању вишејезичности

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, путем конкурса, и ове године доделио је значајна новчана средства за унапређивање вишејезичности у јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине, где су у службеној употреби језици националних мањина – националних заједница.

Два уговора стигла су овим поводом у Врбас и Куцуру - Општинској управи Врбас припало је 350.000 динара за трошкове израде и постављања табли исписаних и на језицима националних мањина - националних заједница, који су у службеној употреби, док је Месној заједници Куцура с истим образложењем припало 28.000 динара.

На конкурс је ове године пристигло 97 пријава из 23 три општине/града с територије АП Војводине, од којих је – искључиво из формалних разлога – одобрено 83, при чему су 10 пријава поднеле општинске/градске управе, 10 је пријава образовних установа, 42 пријаве месне заједнице и 22 пријаве других корисника буџета, тј. јавних предузећа и установа. Највише пријава стигло је из Суботице, а затим следе општине Кањижа и Нови Бечеј.

"Покрајина подржава службену употребу језика националних мањина, настављајући традицију и у складу са Акционим планом за остваривање права националних мањина, који је Влада Републике Србије усвојила 2016. године, а у вези са интеграцијом у Европску унију. Додељена средства су путем конкурса опредељена за три намене: за израду и постављање табли исписаних и на језицима мањина који су у службеној употреби, затим за израду и штампање вишејезичких образаца и других јавних публикација, као и за развој вишејезичке електронске управе", рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш. 

Председник општине Врбас Милан Глушац истакао је након потписивања уговора да локална самоуправа у пракси жели да доказује равноправан положај свих националних заједница, због чега користи сталну подршку Покрајинске владе и ресорних секретаријата, али и издваја сопствена средства за оснаживање и очување идентитета националних заједница у општини Врбас.

Укупан фонд конкурса за 2019. годину износио је 10.000.000,00 динара, што је – у поређењу с претходним годинама – за 500.000 динара више.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"