Обележени Дан општине Врбас и Дан ослобођења Врбаса

У Врбасу је данас полагањем венаца на спомен обележја палим борцима и жртвама фашизма, те свечаном седницом Скупштине општине и академијом под називом "Гласови јединства", на којој је уручена Октобарска награда, обележен 20. октобар - Дан ослобођења Врбаса у Другом светском рату и Дан општине Врбас.

Програм "Гласови јединстава", саздан од песме, фолклорних игара, здравица, драмских делова и нарације, у први план изнео је мултикуктуралност и заједништво Врбаса и свих његових грађана, склад који краси град и који је први предуслов његово развоја. Председник општине Предраг Ројевић истакао је да је 20. октобар дан који у себи баштини дубоку симболику и поносну историју. 

"Сваки 20. октобар је прилика да афирмишемо чињеницу да су се пре 79 година 23 нације ујединиле како би живеле у слози и заједништву. Прилика да апострофирамо да посвећеност и преданост слободи, миру, напретку и заједништву пуних 79 година, представљају наше кључне вредности. То су вредности које су нас водиле и које су нам помогле да изградимо општину Врбас као симбол успеха", рекао је Ројевић.

Председник општине Врбас је истакао да је буџет општине Врбас за 10 година порастао са 1,4 на 2,87 милијарди динара.

"То је дупло више него пре 10 година. Ради се о огромном успеху који је омогућио даљи развој наше општине. Адаптиране су дворане, терени, спортска и дечија игралишта, школе, вртићи, домови здравља, домови културе, грађена је комунална инфрастуктура. Пут ка успеху није био лак. Нажалост, постојале су године које су нам донеле стагнацију и назадовање. Нашом одговорном политиком на локалу, и уз снажну подршу председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Покрајинске владе, општина Врбас је успела да се стабилизује. Успели смо да урадимо много и урадићемо још више да сви грађани Врбас живе боље. У Врбасу се данас гради много, колико се није градило од златних времена после Другог светског рата. Заједно ћемо наставити да градимо и развијамо општину Врбас, јер је она кућа свих нас", рекао је Ројевић.

Обраћајући се присутнима, одборницима локалног парламента и бројним гостима, председница Скупштине општине Врбас Сања Жигић истакла је да је на данашњи дана пре 79 година Врбас закорачио у дане слободе, дане прогреса и развоја.

"Током последње деценије, општина Врбас је из године у годину бележила напредак у свим  областима. Врбас се снажно развија и на најбољем смо путу да поново постанемо један од најмоћнијих привредних центара у Србији", рекла је Жигић.

Предраг Ројевић, председник општине, уручио је Октобарску награду овогодишњем лауреату, трофејном рукометном стручњаку Борису Ројевићу. Он је за пет година освојио 13 трофеја, са екипом Војводине освојио је пет узастопних титуле првака Србије и овогодишњу титулу победника европског ЕХФ купа, што није за руком пошло ниједном српском клубу пуне 22 године.

"Ова награда заиста ми значи веома много, долази од људи са којима сам одрастао и живео. Доста награда сам добио у свом животу, али ова ми је, верујте, најдража. После свих успеха које сам доживео прво морам да се захвалим Рукометном клубу Врбас, где сам поникао, а затим и Рукометном клубу Војводина где сам постао ово што сам данас, доживео много успеха и животних радости. Задовољан сам својом каријером, а ова награда чини ме посебно срећним", рекао је Ројевић. Уз слику и диплому, Ројевић је од општине Врбас добио и гусле, док се новчаног дела награде одрекао за потребе лечења оболеле деце.  

Прослави Дана општине присуствовали су саветник Председника Србије Адам Шутало, конзулка Црне Горе у Србији Невенка Ћировић, други секретар Амбасаде Русије Владимир Подрезов, представници Министарства одбране, потпредседници Скупштине Војводине Александра Ђанковић и Немања Завишић, народни посланик Милан Глушац, потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, Јелена Маринковић Радомировић, председница Скупштине града Новог Сада, председници општина из Војводине, представници верских заједница, удружења бораца и националних савета, као и представници братских општина Никшића, Жабљака, Плужине, Зета, Гедре, Ердута, Грачанице, Берана, Херцег Новог, Мојковца и Источне Илиџе.

Пре свечане седнице Скупштине општине Врбас делегације локалне самоуправе, локалног одбора СУБНОР-а, Полицијске станице Врбас, затим Удружења српско-руског пријатељства "Род", Основне школе "20. октобар", локалних одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, те организација СУБНОР-а из суседних градова, многих организација цивилног друштва и других. Венци су положени на спомен обележја палим борцима и жртвама фашизма у центру Врбаса и на Градском гробљу, на споменику војницима Црвене армије, као и на споменику борцима погинулим у ратовима 1991. до 1999. године.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"