Отворен IV "Равно Село Филм Фестивал"

фото: Уна Томашевић

Концертом филмске музике на ком глумце и певаче пратили Новосадски филхармоничари, те пројекцијом првог филма - "Superdeep" Арсенија Сухина, са Миленом Радуловић у главној улози, у четвртак је отворен IV по реду "Равно Село Филм Фестивал".

У оквиру главног такмичарског програма биће приказано шест филмова, од којих ће два филма на овом фестивалу доживети српске премијере: чешки филм "Смотај и пали", са нашим глумцем Пеђом Бјелцем у главној улози, редитеља Адама Хобзика, и мађарски филм "Припреме за заједнички живот на неодређено време", редитељке Лили Хорват. Игор Тохољ, селектор новог програма под називом "Кратких 100 минута", најавио је још три премијере у документарном програму. "Хвала оснивачу фестивала Лазару Ристовском, што је препознао и увео овај нови програм документарних остварења. У овој селекцији ће бити приказано осам филмова, од којих ће три филма овде доживети српске премијере, два пољска и један мађарски. Заступљене су разнолике теме и различити филмски приступи, па представљају један пресек и домаће и регионалне документарне сцене", рекао је Тохољ.

"После пет година од како смо покренули фестивал са идејом да изградимо нови Дом културе, јер је стари изгорео, коначно смо данас поставили камен темељац тог новог објекта. Фестивал се током ових пет година одржао, осим паузе прошле године због короне. Живот човека је стална борба за бољим животом, а ја могу да будем задовољан сада и завршеним процесом припреме четвртог фестивала и, коначно, каменом темељцем новог Дома културе, у којем ћемо обезбедити културни простор на којем превасходно млади људи могу да испоље своју креативности. Овај Дом је некада фантастично радио, јер овај простор врви од талентоване деце. Када се следеће године направи Дом и када се уселимо у њега, обећавам да ћемо наставити са свим програмима и да ћу доводити најквалитетније програме у Равно Село. Равно Село ће бити центар културе. Велику захвалност дугујем Игору Мировићу, председнику Покрајинске владе Војводине, који је стао иза овог пројекта, и Дома и фестивала. Равно Село је било место у којем су приказивани филмови из целог света, а имали смо и госте из целог света, од Кине, Русије, Француске и наравно околних земаља, из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Наставићемо тако да постане центар културних збивања", рекао је на конференцији за медије Лазар Ристовски, оснивач "Равно Село Филм Фестивала".

О значају изградње Дома културе за живот у Равном Селу и општини Врбас говорио је Предраг Ројевић, председник општине. "Овај фестивал није значајан само за Равно Село или Врбас, он има, могу слободно рећи, регионални и међународни значај, и на томе морамо захвалити Лазару Ристовском, посебно што је изабрао Равно Село за место у ком се одржава. Посебно ме фасцинира Лазарева потреба и особина да се враћа у село из ког је давно отишао, емоције које показује према њему, а то нас посебно радује јер из тога можемо видети и знати да ће село и фестивал наставити да живи, на чему му посебно захваљујемо. Да он није био толико упоран реализација овог пројекта трајала би још веома дуго, али заједничким напорима са Покрајинском владом и њеним председником Игором Мировићем, успели смо да положимо камен темељац. Добићемо брзо велелепан Дом културе, будући центар окупљања Равноселаца. Уверен сам да ће у будућности 'Равно Село Филм Фестивал' бити одржив, Лазар ми је то обећао, и то нас све чини срећним, а ми ћемо као локална самоуправа увек подржати његову организацију", рекао је Ројевић.

Лице у фокусу "Равно Село Филм Фестивала", глумица Тамара Драгичевић, истакла је да значај догађаја не лежи само у културним потребама једног малог места, већ и због могућности да млади глумци и аутори брже напредују и развијају се. "Треба нам што више оваквих дешавања, фестивала, потребно нам је да се отварају домови културе. Тога има у главном граду и великим градовима, али је једнако важно да сличну прилику имају и људи у малим местима и селима, да и они виде филмове, да им гостују представе и позоришта. Тако живи култура, тако живи цела држава и потребно је ширити свест о важности културе. Гостујући у мањим местима увек добијемо посебну љубав и енергију, због чега ми веома драго да се овакав један вредан фестивал одржава у малом месту као што је Равно Село", рекла је Тамара Драгичевић. 

Стручни жири "Равно Село Филм Фестивала" чине глумац Светозар Цветковић, председник, редитељка Сташа Копривица, и редитељ Вук Ршумовић, док су у жирију публике Маја Мараш, председница Организационог одбора, Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас, и Марија Богнар, библиотекарка. О селекцији документарног програма "Кратких 100 минута" одлучиваће Дејан Петровић, редитељ, а о селекцији студентског филма Невена Матовић, новинарка.

Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, општине Врбас и продуцентске куће Zillion film.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"