Преузми: Решење о расподели средстава по расписаном Конкурсу (06.07.2018)
Преузми: Предлог комисије о расподели средстава са образложењем
Преузми: Буџет пројекта
Преузми: Образац 2 - Наративни финансијски извештај
Преузми: РЕШЕЊЕ о именовању Конкурсне комисије (31.05.2018.)
Преузми: Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Врбас у 2018. години
Преузми: Образац 1 - Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања
Преузми: Образац 1 - Буџет пројекта

 

Република Србија
Аутономна Покрајина Војводина
ОПШТИНА ВРБАС
Председник општине
Број:06-3-384/2018-11/02
Дана: 12.4.2018. године
21460 ВРБАС, М.Тита 89
Тел/факс: 021/705-990
Тел: 021/7954-064

На основу чл. 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС", бр. 83/14, 58/15 и 12/16 — аутентично тумачење), Решења Комисије за контролу државне помоћи број: 401-00-00050/2018-01 од 06. марта 2018. године, чланова 87. и 95-97. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС" бр. 13/10,100/11, 91/12, 37/13,97/13 и 119/14), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС" број: 16/16 и 8/17), члана 44. Закона о локалној самоуправи /"Службени гласник РС", бр. 129/2007, 83/2014 - други закон и 101/2016 - други закон/, члана 50. Статута општине Врбас /"/"Службени лист општине Врбас", број 35/17/ и члана 8. Одлуке о 6yџeтy Општине Врбас за 2018. годину („Службени лист општине Врбас", бр. 41/17)

ОПШТИНА ВРБАС
Председник општине Врбас

расписује

КОНКУРС
за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Врбас у 2018.години

 

I НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Конкурс се расписује ради суфинансирања производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана Врбаса; подизању квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника других мањинских група; заштити и развоју људских права и демократије; унапређивању правне и социјалне државе; слободном развоју личности и заштити деце и развоју културног и уметничког стваралаштва; развоју образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система; развоју науке, спорта и физичке културе; заштити животне средине и здравља људи; унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана Врбаса за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

Средства опредељења Одлуком о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Врбас у 2018. години износе 4.275.000,00 динара.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000,00 динара, а највеfiи износ средстава по пројекту је 2.500.000,00 динара.

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Пројектима који се реализују путем штампаних медија, на радију и интернет порталима, средства ћe се додељивати у складу са чланом 95-97 Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС" бр. 13/10,100/11, 91/12, 37/13,97/13 и 119/14), односно по правилима за државну помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

Додела средстава на основу Конкурса за реализацију пројеката медијског садржаја емисија намењених припадницима националних мањина и особа са инвалидитетом се не односи на доделу државне помоћи у смислу члана 2. став 1. тачка 1) Закона.

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% вредности пројекта.

II ПРАВО УЧЕШЋА

На конкурсу може учествовати:

  1. издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија у Агенцији за привредне регистре, уколико се медијски садржај емитује/дистрибуира на територији општине Врбас ;
  2. правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да fie суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија и емиryје се на територији општине Врбас.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором предвиђеном року и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта, као и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошила.

Учесник Конкурса може конкурисати само са једним пројектом.

Издавач више медија има право учешćа на Конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирањуу области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години, и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, односно 50% вредности пројекта за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију.

III КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ћe се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

1. Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања:

1.1. Значај пројекта са становишта:

1.2. Утицај и изводљивост са становишта:

1.3. Капацитети са становишта:

1.4. Буџет и оправданост трошкова са становишта:

2. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

  1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба од Реryлаторног тела за електронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије);
  2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Ближи критеријуми за оцењивање пројеката су:

  1. да је пројекат од посебног значаја за информисање становништва на територији општине Врбас;
  2. мера у којој пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета и језика;
  3. актуелност теме и досryпност већем броју корисника;
  4. мера у којој пројекат доприноси бољој информисаности особа са инвалидитетом и припадника националних мањина;
  5. мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаја и равноправности одређених друштвених група: малолетника, жена, старих, економски и социјално угрожених друштвених група, припадника ЛГБТ популације, итд.;
  6. мера у којој пројекат доприноси унапређењу медијске писмености и родне равноправности.

IV РОКОВИ

Пријаве на конкурс подносе се у року од 15 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник" Нови Сад.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

  

V ДОКУМЕНТАЦИЈА

Учесник конкурса је обавезан да достави:

1. Попуњен и оверен пријавни Образац 1 за учешће на конкурсу, у четири примерка. Образац се преузима са сајта општине Врбас: www.vrbas.net .

2. Копије следећих докумената у једном примерку:

VI ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса да предложе чланове конкурсне комисије.

Уз предлог за члана комисије, прилаже се и доказ о регистрацији удружења у Регистру удружења.

Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије, да писаним путем предложе чланове комисије Председнику општине. Уз предлог за члана комисије потребно је доставити и кратке биографије. Предлоге доставите поштом или на и-мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Предлози за чланове комисије достављају се у року од 15 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник", Нови Сад.

Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

VII НАЧИН ПРИЈАВИВАЊА

Конкурс и Образац за пријаву објављују се на сајту општине Врбас, www.vrbas. net , где су видљиви и достyпни све време трајања конкурса.

Пријаве са документацијом слати поштом у штампаном облику, у затвореној коверти, на адресу: Општина Врбас, Одељење за друштвене делатности, 21460 Врбас, Маршала Тита 89, са назнаком: за Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Врбас у 2018. години. На коверти обавезно назначити пуно име и адресу пошиљаоца и ставити ознаку НЕ ОТВАРАТИ. 

Пријава се може предати на писарници Општинске управе Врбас, у Врбасу, улица Маршала Тита број 89 сваког радног дана од 7,00 до 15,00 часова.
Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Решење о расподели средстава по расписаном конкурсу биће објављено на интернет страници општине Врбас www.vrbas.net и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.
Додатне информације се могу добити радним данима од 7,00 до 15,00 часова на телефоне: 021/705-990 и 021/7954-064 у Одељењу за друштвене делатности Oпштинске управе Врбас.

  

Председник општине Врбас
Милан Глушац

НАПОМЕНA:
Конкурс је објављен у листу "Дневник" дана 24.04.2018. године и остаје отворен 15. дана.