Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. годину припала је Вулету Журићу за роман "Помор и страх" у издању Лагуне, саопштили су из ове издавачке куће.

Журић је 22. добитник награде коју Витал додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године.

Роман "Помор и страх" приповеда о годинама куге у Срему крајем 18. века, о епидемији која је за мање од годину дана преполовила број становника у оно време велике и важне вароши Ирига. Долазак и ширење куге пратио је, према изворима, велики страх, а понашање и обичаји становништва само су још више доприносили ширењу заразе.

У образложењу жирија, који је радио у саставу Владимир Гвозден, Драган Јовановић Данилов и Драган Бабић, између осталог се наводи да се Вуле Журић вешто користи различитим равнима и типовима приповедања. "Журић је успео да, усред атмосфере смрти, створи раскошну слику једног тамног света и да роман обоји изузетно живописном локалном бојом, људима, кућама и шумама кроз које се осећа онај метафизички квалитет нечег нашег, блиског, типичног, укључујући ту и однос иришког народа према болести. И само писање делује слично ширењу и сузбијању болести, потребне су мере, потребно је знати када зауставити рад језика, причу, колико места дати чињеницама а колико дозволити машти да дописује", пише у образложењу жирија.

Вуле Журић је рођен у Сарајеву 1969. године. Објавио је шест књига прича и девет романа. Пише и радио-драме и књиге за децу. Приредио је тематске збирке прича савремених југословенских аутора посвећене Гаврилу Принципу и Бранку Ћопићу. Његове приче превођене су на десетак језика, а сам преводи са енглеског и са италијанског језика. Добитник је неколико књижевних награда.

Извор: РТВ