"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је велику акцију "Позови комшију у музеј" у којој ће се током целе године на месечном нивоу бирати и смењивати партнери ове установе на пројекту промоције музејске поставке и активности које Градски музеј, као најмлађа културна институција у општини Врбас, организује.

"Музеји се не баве само старином. Музеји највише треба да буду присутни у садашњем времену. Прошлост је само додатна вредност чије познавање краси музејске раднике, док они сами треба да буду обучени и расположени да, користећи знања и спознаје о прошлости, обогаћују свакодневну музејску понуду и учин посетиоцу боравак у музеју пријатним и незаборавним искуством. Програмске активности у оквиру акције 'Позови комшију у музеј' осмишљене су за групе које живе и раде у близини музеја са циљем упознавања, размене заједничких интересовања, потреба и могућности, унапређења рада музеја, упознавања музејске делатности и прошлости Врбаса, упознавања, неговања и ширења народних обичаја, побољшања добросуседских односа, превазилажења евентуалних несугласица, неговања толеранције, мултиконфесионалности, мултикултуралности и сличног", истакнуто је приликом представљања акције.

Прилику да се први упознају са идејом и новим пројектом Градског музеја имали су представници оснивача установе, општине Врбас, и представници медија, који су тако добили прилику да буду "прве комшије музеја" које су се укључиле у акцију. Милана Глушца, председника општине Врбас, и Марјану Мараш, председницу Скупштине општине, заједно са сарадницима, са плановима је упознала Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју, која је са својим сарадницима у музеју и Културном центру покренула акцију "Позови комшију у музеј".

"Акција је потекла из идеје да најчешће у месец мај веома згуснуте музејске активности, распоредимо на целу годину и тако снажније удахнемо живот Градском музеју. У овом месецу догађају се и друге за наш град важне манифестације, и било је потребно публици омогућити да имају квалитетне садржаје и у другим деловима године. Имамо план за прву половину године и од фебруара до јуна партнери Градског музеја биће, редом, ЈКП "Комуналац", Дом здравља "Вељко Влаховић, Хотел "Бачка", Основна музичка школа Врбас и Црвени крст и Геронтолошки центар Врбаса. Отворен позив стоји за све друге установе, организације, предузећа, удружења, клубове, школе, вртиће, и то не само из нашег града и општине, већ и из суседних општина Србобран, Кула и других. Уверени смо да ова врста партнерства може да допринесе развоју културног живота у Врбасу", рекла је виши кустос Гргуровић.

Овим поводом јавности је представљен и први број Новина музеја, полугодишњака који ће од сада редовно доносити извештаје о реализованим активностима Градског музеја и планираним програмима за наредне месеце. У првом броју јавност је упозната са историјатом настанка Музејске збирке Врбаса и њеним званичним прерастањем у Градски музеј, у новембру 2015. године, те о активностима током 2018. године и заказаним културним садржајима за прву половину 2019. године.

Председник општине Врбас Милан Глушац изразио је задовољство учињеним од како је град добио музеј у пуном капацитету, истичући да од формирања поставке не пропушта прилику да госте који посете Врбас упути на културне садржаје које могу видети у Градском музеју. "Локална самоуправа од почетка је била укључена у формирање Градског музеја и у свему је пружила подршку Културном центру у реализацији овог важног посла. Градски музеј је добро заживео, добро је да имамо шта да представимо посетиоцима, и нашим и оним који нису из општине Врбас. Већ сада планирамо неке нове пројекте и акције и за нас је повећање музејског капацитета веома важно", рекао је Глушац и честитао тиму Градског музеја и Културног центра Врбаса на свему учињеном на промоцији културе и општине Врбас.

Радно време Градског музеја Врбаса од фебруара биће од 08.00 до 18.00 часова свакога радног дана, и од 10.00 до 14.00 часова суботом.