Представљена књига "Маги - Као да је била некад"

Народна библиотека "Данило Киш" организовала је синоћ промоцију књиге "Маги - Као да је била некад", аутора Душана Весића, посвећене  клавијатуристкињи групе ЕКВ Маргити Стефановић.

"Биографија о највећој хероини југословенског рокенрола доноси детаље из њеног живота које је Весић пажљиво и са љубављу прикупљао годинама желећи да напише истину о Маги. Аутор доноси потресну књигу о великим мукама, блиставом дару и трагичном крају југословенске рок принцезе, која је преминула 2002. у 43. години, али и разорну причу о успону и пропасти југословенске средње класе. Ово је роман о жени, роман о граду, роман о року, о новом таласу, али и роман о Југославији. Земљи Екатарине Велике, последњег југословенског бенда. Екатарина Велика је тако метафора једног времена, једног државног пројекта, његове вансеријске креативност и необјашњиве деструкције", речено је, између осталог, синоћ о књизи "Маги - Као да је била некад".

Како је истакао сам аутор, ово прича о једној талентованој уметници која је могла завршити и као светска пијанисткиња, да је отишла кад и Иво Погорелић на усавршавање у Москву. "Због строгости мајке остала је у Београду и постала део култног бенда ЕКВ као техничка и емотивна подршка Милану Младеновићу. Ова прича о љубави према музици уједно је и упозорење младима. Покушао сам да читаоцима приближим не само Маги, већ и једно време, врема које са ове дистанце деци делује скоро измаштано", рекао је Весић.

"Биографија Маргите Стефановић је једна од најквалитетнијих наших биографија, о чему се слажу и библиотекари. Потпуно је обухватла лични и уметнички живот Маги, али и друштвене прилике тог времена, све до 2002. године када је преминула", рекла је након промоције Милијана Радовановић, директорка НБ "Данило Киш".