Филмски караван "Ухвати филм" у Врбасу

Филмски караван под називом "Ухвати филм" проћи ће ове године и кроз Врбас. Избор филмова са овогодишњег фестивала биће бесплатно приказан у четвртак, 22. новембра од 18.00 часова, у сали II Месне заједнице Врбас, Саве Ковачевића 94. Караван у Врбасу гостује на иницијативу Удружења грађана "Хармонија", у сарадњи са Друштвом инвалида Врбаса и Канцеларијом за младе општине Врбас.

"Грађани Врбаса уживаће у укупно шест занимљивих краткометражних филмова: Бориа из Русије, Свето срце из Француске, Ловац на таленте из Шпаније, Плесач у колицима из Јапана, Амна из Босне и Херцеговине, и Dashiel: Putovanje kroz autizam Amerike. Сви филмови обрађују тему инвалидности, али и приче о љубави, породици, уметности, пријатељству, остварењу снова и превазилажењу препрека, а након пројекција биће одржана дискусија о приказаним филмовима.

Међународни филмски фестивал 'Ухвати филм' одржава се од 2003. у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Ове године, током седам фестивалских дана, приказано је укупно 36 филмова из 22 земље света. Најбољи од њих биће приказани у градовима широм Србије у оквиру филмских каравана, а једна од станица је и Врбас.

Филмски фестивал 'Ухвати филм' једини је регионални фестивал са тематиком инвалидности. Своје издање има и у Ријеци, Бањалуци, ускоро и у Котору, са јединственим циљем: информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота. Овогодишњи Фестивал, који организује КАО 'Парнас', подржало је Министарство културе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и ЕРСТЕ банка", саопштили су организатори.