Тањи Перуновић награда Јесењег ликовног салона

Tanja Perunović - nagrada Jesenjeg likovnog salona 2018.

Са Даном општине Врбас традиционално је отворена и изложба Јесењи ликовни салон 2018, Удружења ликовних уметника Врбаса. Љубитељима уметности у Галерији Културног центра Врбаса доступни су радови 34 уметника, за колико се овога пута определио Драган Јовановић Данилов, историчар уметности, ликовни критичар и књижевник из Ужица, селектор овогодишњег салона.

"У овом времену у коме како би то рекао песник Јејтс: 'Ствари се руше/центар не држи више/анархија је провалила светом', изложба уметника из Врбаса постаје нека врста одбране од монолошке заосталости наших монологичних егзистенција и наших ситносопственичких издељености. Још од свог оснивања, Октобарски ликовни салон успео је да прерасте провинцијални усуд и да успостави један препознатљив тон, како у погледу поштовања вредности из трезора традиције, тако и на нивоу откривања и инаугурисања нових идеја и вредности у ликовној уметности. Још је Исидора Секулић говорила да има неке паклене казне у принудном слушању једног истог гласа, истог стила и истог менталитета. То значи да је богатство једне културе у њеној разноликости и разноврсности. То управо потврђује ова изложба која обухвата једну драматично разнолику скалу сликарских поетика и показује колико је ликовна уметност у нас витална и еманципаторска.

Главну награду салона понела је Тања Перуновић за слику 'Сусрет вере'. Овај хипнагогички рад урађен у комбинованој техници прати извесне ентитете поетике психоделичне и фантастичне уметности. Он потврђује речи Достојевског да ће лепота спасити свет. А ми додајемо да ће лепота спасити свет само онда када ми спасемо лепоту.

Прву награду за сликарство понео је рад Светислава Шљукића. Попут каквог фантастичног хроничара, овај уметник васкрсава и ре-креира један свет људских лица. Кроз анатомске дислокације Шљукић деформише како би тачније сагледао реалност људског лица и силу која је то лице створила.

Награду за скулптуру понео је Благоје Орбовић за експресивни рад у дрвету 'Срђа Злапоглеђа'. Не клонећи се дескриптивности, Орбовић је кроз један барокни скулпторски говор и фини симболички набој призвао у наше сећање лепоту српског фолклора. Он до своје скулптуре долази више емоцијом и експресивним заносом него рефлексијом и изражајном чистотом.

Игњат Гатало понео је награду за цртеж. Својим карикатурама који функционишу као изванредно духовити цртежи сатиричног набоја, Гатало се легитимише као адвокат гротеске који осветљава демоне савременог српског карневала, те шизофренију нашег времена.

Фотографија на платну Рајка Каришића 'Шапат коља', понела је награду за фотографију. Изван сваке дескриптивности, Каришић заговара хармоничност и уравнотеженост фотографског израза. На његовој фотографији све је стратегијски смештено где треба и прожето финим симболичким, лирским и метафизичким набојем. Каришић је промишљен и усредоточен уметнички фотограф завидног занатског умећа чији призори одишу лепотом архитипских указања.

Специјалне награде салона понели су Борис Барановски за фотографију и Лидија Барна за икону.

Постоји вишезначна грчка реч eranos, која означава обед, гозбу на коју свако доноси своју храну. Дела уметника изложена на Октобарском ликовном салону Удружења ликовних уметника Врбас отеловљују својеврсни eranos, духовни и душевни уметнички обед на који је сваки од уметника принео свој удео, систолу и дијастолу свога срца, своје добре уметничке воде које утичу у језеро уметничког посрећења. А оно најлепше је чињеница да је висок уметнички стандард несумњиво очуван.

Нема истинског живота слике, скулптуре, цртежа, фотографије, иконе, без њиховог комуницирања са људима, без комуникацијске освештености и учешћа уметности у животу племена. Јер, као и љубав, уметност је једна од оних најређих вредности које се не могу поседовати уколико се у потпуности не деле. Радови уметника, учесника Октобарског ликовног салона Удружења ликовних уметника Врбас представљају позив на то свето дељење и душевно приближавање", записао је о овогодишњој манифестацији Драган Јовановић Данилов.

Реализација ове изложбе дело је сарадње Удружења ликовних уметника Врбаса, општине Врбас, Културног центра Врбаса и Галерије КЦ Врбас. Изложба је отворена до 16. новембра.