Гуслар Миљан Вујовић на фестивалу "March Hare" у Канади

Народни гуслар и председник Културно-уметничког друштва гуслара "Вук Мандушић" Миљан Вујовић, представљао је недавно Врбас и Србију на 32. Међународном фестивалу музичких традиција "March Hare", који је одржан у Канади. Вујовић је на северноамеричком континенту, у више наступа, слушаоцима приближио нашу епску поезију певајући уз гусле, а позив на фестивал упутило му је канадско Министарство културе и Меморијални универзитет "Corner Brook".

"Била ми је велика част и задовољство представљати традицију и обичаје свог народа и своје земље на једном овако престижном фестивалу, који се већ 32 године одржава широм Канаде. Био сам једини Европљанин који је имао прилику да наступа на овој јединственој манифестацији. Наше музичко наслеђе представио сам у седам градова Канаде и публика, коју су сачињавали махом потомци досељеника из Енглеске, Ирске и Шкотске, и мој је утисак да је публика свуда била одушевљена моћним звуком нашег националног инструмента. Зачуђујуће је било да у данашње време, када ни српску омладину у великој мери не интересује традиција и прошлост, становници Канаде показују толико интересовање за нашу културу, обичаје и традицију", рекао је након повратка из Канаде Вујовић.

До ове посете, како је појаснио народни гуслар из Врбаса, дошло је на темељу одличне сарадње са професорима са Меморијалног универзитета "Corner Brook", који су прошле године боравили у Врбасу. Они су том приликом са члановима КУД-а "Вук Мандушић", изучавали епску поезију и певање уз гусле. Вујовић је имао и наступ на самом Универзитету, где је студентима и професорима представио древни српски инструмент.