У току припреме за манифестацију "Музеји за 10"

Април у Градском музеју Културног центра Врбаса биће посвећен организацији манифестације "Музеји за 10", која се одржава од 14. до 20. маја. Уместо досадашњих десет, програм ће трајати седам дана, током који ће бити обележени Међународни дан музеја – 18. мај, и Међународна ноћ музеја - 19. мај.

"Разлике у организацији у односу на претходне године су да музеји нису у обавези да десет дана раде до десет сати увече, већ уобичајено радно време, уз препоруку да радно време продужи. Градски музеј у Врбасу за ову манифестацију планира три изложбе; у нашој установи биће приказана изложба која промовише археолошке налазе са локалитета Шуваков салаш – Клиса, заправо накит који је документован у средњовековној некрополи. Изложба ће бити комбинација класичне и савремене, дигитализоване форме. Од експоната издвајамо средњовековни појас, прстење и украс за главу, чија израда 3Д реконструкције је у току. Очекујемо и резултате анализе хуманог остеолошког материјала са локалитета који ће бити представљени јавности у оквиру изложбе. Друга изложба, изложба фотографија, биће постављена у Галерији Културног центра Врбаса и односи се на сада већ традиционалну активност у оквиру обележавања Међународног дана музеја. Ради се фотографијама које буду изабране на конкурсу под називом 'Музеј као инспирација' са темом 'Музеј и комуникација', који траје до 26 априла. У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса биће постављена изложба слика насталих на колонији која се одржава током трајања манифестације у дворишту Градског музеја", рекла је Весна Гргуровић, виши кустос у овај установи.

Према плану, и ове године у програму ће учествовати Основна музичка школа која ће приредити дводневни концерт, највероватније у Протестантској цркви. Такође, важан део манифестације "Музеји за 10", биће и промовисање програма Тимус, који обезбеђује дигитализацију музејске грађе. "Програм се односи на доступност музејске грађе посетиоцима сталне поставке, који ће преузимањем апликације моћи директно да се укључе у дигитализовани фонд и добију жељене податке", рекла је Гргуровић.

Како је тема овогодишње манифестације "Хиперповезани музеји, нови приступи, нова публика", 19. маја планира се посета Народном музеју у Зрењанину. "Они који се одлуче на пут у Зрењанин моћи ће да виде изложбу дела Јожефа Пехана, коју заједно организују наша установа и Народни музеј Зрењанин. Из Градског музеја позивају грађане Врбаса да се пријаве на телефон 707-510 или да дођу лично у установу и резервишу своје место за посету Зрењанину, по симболичној цени, и тако проведу пријатан дан у Зрењанину уз обилазак музеја и програма.