Градски музеј уписан у мрежу музеја Србије

Градски музеј Врбас организоваће у понедељак, 12. фебруара, пројекцију документарног филма Радио-телевизије Војводине "Јануарска рација 1942".

О филму који је снимљен у продукцији РТВ-а 1991. године, говориће музејски саветник у Музеју Војводине и историчар Предраг Бајић. "Јануарску рацију 1942" режирао је Славуј Хаџић. Због простора и интересовања јавности, пројекција ће бити организована у Гимназији "Жарко Зрењанин", у понедељак у 17.00 часова.

Иначе, Градски музеј Врбас званично је добио решење о испуњености услова за почетак рада и обављање делатности Градског музеја. "Градски музеј у Врбасу ће послове прикупљања, чувања, документовања, изучавања и презентовања културног наслеђа Врбаса обављати као музеј у саставу Културног центра Врбаса и под стручним надзором Музеја Војводине у Новом Саду, као матичне музејске установе у Војводини", стоји у решењу које је издао Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама.

"Овај документ веома је важан јер нам је обезбедио да званично постанемо и установа заштите, што нисмо били. Први корак на том путу био је да нас формира локална самоуправа, односно Културни центар као Градски музеј у саставу ове установе, а након прегледа званичне комисије последњи чин је ово решење које потврђује испуњавање свих услова да будемо Градски музеј, у смислу простора, опреме, запослених и свега другог", рекла је Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју Врбас. 

Решење је достављено и Министарству културе Србије што значи да је музеј званично уписан у мрежу музеја Србије. Од сада ће установа моћи да се званично појављује као Градски музеј и на конкурсима које расписују државни органи Републике Србије.