Куцура и Прокосовићи поново спојили Врбас и Лукавац

Представници општине Врбас и Месне заједнице Куцура посетили су општину Лукавац и Месну заједницу Прокосовићи, смештене у Тузланском кантону у Босни и Херцеговини. Сусрет две стране део је заједничког пројекта обнављања пријатељских односа ових месних заједница и односа општина Врбас и Лукавац, који су били успостављени у бившој заједничкој држави, давне 1978. године. Ово је, иначе, била узвратна посета јер су представници Лукавца и Прокосовића недавно боравили у Врбасу и Куцури.

"Још као дете био сам сведок успостављања односа Куцуре и Прокосовића и слушао сам много пута од старијих људи како су две стране добро сарађивале и како су се људи лепо дружили. Чим се појавила могућност да ове односе обновимо, сагласили смо се и посетили Врбас и Куцуру, а сада смо дочекали и да угостимо пријатеље из ових места. Приликом посете општини Врбас уверили смо се да наши односи нису нарушени дугогодишњом паузом и месне заједнице Прокосовићи и Куцура поново су потписале уговор о сарадњи. Сличан уговор обновиће и Лукавац и Врбас, јер је и он постојао, тачније у њему је био и град Никшић, али желимо да га поново формализирамо, садржајно обогатимо и кренемо у реализацију", рекао је др Един Делић, начелник општине Лукавац. 

Задовољство због реафирмације пријатељских односа Врбаса и Лукавца изразио је и Милан Глушац, председник општине Врбас, који је у недељу боравио у Лукавцу. "Наши односи започели су 1978. године и веома је битно да постоји добра воља и Куцуре и Прокосовића, као и две општине, да се она настави. Тренутно дефинишемо области у којима можемо сарађивати и заинтересовани смо за многе, а најважније је да та сарадња донесе неку корист и задовољство грађанима обе општине. Надам се да ће споразум обновити и успоставити сарадњу и области културе, туризма, спорта, зашто да не и привреде, као и да ће та сарадња ићи узлазном путањом. Желим да потврдимо добре везе које су биле прекинуте из разлога на које ми нисмо могли утицати, али сада можемо помоћи да се пријатељски односи поново граде. За то постоји добра воља", рекао је Глушац. 

Иначе, Куцуру и Прокосовиће спојила је 1978. године емисија "Знање имање". Уговор о сарадњи две месне заједнице јуче су потписали Жељко Бјелан, председник Савета МЗ Куцура, и Недим Омердић, председник МЗ Прокосовићи.