Матилда међу најбољим шахисткињама Србије

Матилда Навратил, млада шахисткиња из Врбаса, ових дана бележи сјајне резултате на Кадетском фестивалу младих шахиста Србије, који се одржава у Новом Саду. Такмичење се одвија у више шаховских дисциплина и Матилда, коју тек чека 17. рођендан, је у скоро свакој од њих дошла до победничког постоља. У брзопотезном шаху за девојчице од 14 до 18 година заузела је треће место, на турниру у убрзаном шаху освојила је шампионску титулу, а у решавању шаховских проблема поново је била трећа.

"Матилда је последњих година у самом врху војвођанског шаха у својој категорији. На Кадетски фестивал младих шахиста Србије пласирала се освајањем првог места на Првенству Војводине, које је почетком године одржано у Зрењанину. За њу је то било веома важно и само тако је могла да себи приушти вишедневни боравак на такмичењу у Новом Саду, јер су једино шампиони региона имали право на плаћање свих трошкова боравка и учешћа на турниру. Ми као мали клуб нисмо у могућности да шаљемо наше такмичаре на велике турнире, иако има деце која то заслужују", рекао је Томислав Навратил, Матилдин тренер у ШК Врбас.



Матилда је одлична ученица Гимназије "Жарко Зрењанин", као основац заслужила је диплому "Вук Караџић", и на школским, општинским, окружним и државним шаховским првенствима увек је била међу најбољима. "Освојила је више од 30 разних пехара и медаља у мечевима са својим вршњацима или старијим шахистима. На прво такмичење је отишла случајно, на турнир у Бачком Петровцу, и одмах је освојила прво место. Од тада је побеђивала на турнирима у Суботици, Сенти, Чантавиру, Палићу и многим другим, бранила је шампионске титуле по неколико пута из године у годину, и све то у борби са дечацима. Проблем за нас представља недостатак средстава за путовања и боравак на турнирима, који трају по седам или више дана, иако шах сам по себи није скуп спорт. У последње време до нас стижу знакови подршке од стране локалне самоуправе и надам се да ће и Шах клуб успети да чврсто стане на ноге и обезбеди својим члановима услове за добар рад и учешће на турнирима", рекао је Томислав Навратил.