Признања Црвеног крста за добровољне даваоце крви

Црвени крст Врбаса организовао је свечаност поводом уручења признања вишеструким добровољним даваоцима. Признања су добили даваоци који су се до сада одазвали најмање 35, 50, 75 и 100 пута акцијама прикупљања драгоцене течности, те тако несумњиво потврдили свој хумани карактер.

За 35 давања признања су добили: Малић Драган, Михајловић Милан, Фабри Атила, Солдат Ратко, Ђурђић Драган, Драгумило Миомир, Баровић Звездан, Анђић Драган, Петровић Драган, Шашовић Крсто, Сакан Горан, Радовац Фрањо, Војиновић Жарко, Хасанбеговић Жељко, Бировљев Стеван, Јанковић Роберт, Мелник Владимир, Петковић Душан, Пљуцо Милорад, Гуљаш Антон, Јелача Стана, Јојкић Славко, Ковић Зоран, Нађфеји Ђура, Пап Борислав, Уташи Роберт, Станковић Предраг, Граховац Милан и Дејановић Зоран; за 50 давања: Димитријевић Зоран, Громовић Жељко, Штефанко Љубомир, Ђуровић Миодраг, Брајковић Игор, Аларгић Предраг, Квргић Драгољуб, Ђурковић Марко, Воркапић Драган, Гајдош Михајло, Гаврилов Маринко, Побран Владимир и Тешановић Милош; за 75 давања: Поштић Никола, Молнар Михаљ, Бошковић Рајко и Станар Душан; и за 100 давања: Ковач Ласло, Павловић Добривоје и Жижа Новица.

Татјана Глушчевић, секретар ЦК Врбаса, искористила је прилику и захвалила свим доборвољним даваоцима, и награђеним и оним који још увек нису стигли до ових бројева учешћа у акцијама, истичући да је већ следећа прилика за хумани гест заказана за четвртак, 04. јануар, од 10.00 до 12.00 часова у просторијама Црвеног крста.

"Од 01. јануара 2018. године акције ће се организовати само једном месечно у Врбасу. Од тог датума за прикупљање крви ће бити надлежан Завод за трансфузију крви Војводине, а Служба за трансфузију крви у Општој болници у Врбасу неће радити на прикупљању резерви крви. Ово су нове процедуре по Закону о трансфузијској медицини", рекал је Глушчевић. 

Због новог правилника огласило се и Одељење за снабдевање крвљу и крвним дериватима ОБВ. "Нови Закон о трансфузијској медицини смањује број акција добровољног давања крви, односно новина се огледа у томе да ће се акције организовати у просторијама Црвеног крста, једном месечно", рекла је начелница овог Одељења др Мирјана Наков.

Иначе, последња акција добровољног давања крви у Општој болници организована је 28. децембра, и то за запослене у здравству и социјалној заштити општине Врбас.

"Данас се посебно захваљујем нашим запосленима, јер су нам увек били при руци када је требало да дају крв за лежеће пацијенте у болници", рекла је др Наков. Миодраг Шошкић, помоћник директора за правна питања ОБВ и вишеструки давалац крви, истакао је да су се у последњој акцији окупили готово сви добровољни даваоци из колектива ОБВ.

"Посебна ми је част и веома сам поносан на чињеницу да данас дарујем крв по 45. пут у овој установи. Сасвим је сигурно да ћу и даље наставити са добровољни давалаштвом крви, јер је то природан порив у сваком здравом човеку који жели да помогне. Апелујем на своје колеге, запослене у ОБВ, као и на све добровољне даваоце крви да се прилагоде новом начину организовања акција те да, као и до сада, и на овај изнад свега племенит начин, помогну својим ближњима", рекао је Шошкић.