Покрајина издвојила 2,3 милиона динара за две образовне установе

Покрајинска влада издвојила је нових 253 милиона динара за обнову и реконструкцију 76 предшколских установа, школа и домова ученика на територији Војводине. Две образовне установе које ће овим издвајањима добити могућност да реконструишу делове објеката су са територије општине Врбас - Основна школа "Братство-јединство", и вртић  "Цврчак" Предшколске установе "Бошко Буха", у Бачком Добром Пољу.

Тим поводом данас су потписани уговори о издвајању средстава. У присуству председника Покрајинске владе Игора Мировића и покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаља Њилаша, уговор је у име општине Врбас потписао Милан Глушац, председник општине.

"Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине доделио је општини Врбас бесповратна средства у износу од 2,3 милиона динара за извођење радова на адаптацији хидротехничких инсталација. У ОШ 'Братство- јединство' биће уложено 1,5 милиона динара за радове на водоводној и канализационој мрежи и санација санитарних чворова, док ће у вртић 'Цврчак' бити уложено 800.000 динара за исте радове и за санацију спољне канализације и септичких јама. Улагање у школску и предшколску инфраструктуру је битно због подизања ученичког стандарда, а сва улагања у образовање су улагања у будућност и кључ развоја општине Врбас, Аутономне Покрајине Војводине и Републике Србије", рекао је након потписивања уговора Глушац.

Обраћајући се представницима војвођанских општина и образовних установа, Мировић је истакао да су ове године по први пут издвојена овако значајна средства за објекте образовних установа на територији Војводине.

"За нас је ово један од најважнијих задатака, јер желимо да подржимо оне установе у којима бораве, уче и васпитавају се наша деца. Циљ је да на крају нашег мандата, а то је део нашег програма, обновимо већину школа, вртића и домова ученика. У томе нам помаже и Канцеларија за управљање јавним улагањима са којом имамо потпуну координацију у послу", рекао је председник Покрајинске владе и нагласио да је реч о објектима у које се деценијама није озбиљније улагало. Он је за следећу годину најавио још значајнија средства за ову намену.

Ресорни секретар Михаљ Њилаш је подсетио да је у мају, најпре успешно реализован конкурс за доделу средстава за израду пројектно-техничке документације, када је и усмерено нешто више од 48 милиона динара за ту сврху. "Већ смо тада најавили да ћемо наставити даље са финансирањем извођења радова на поправци, санирању зграда школа, вртића, домова ученика. И након ребаланса буџета у јуну, успели смо да обезбедимо 253 милиона за ову намену", рекао је Њилаш и навео да су данас потписани уговори са представницима 12 предшколских установа, 38 основних, 20 средњих школа и шест домова ученика.