Снимање путева за безбеднији саобраћај

У оквиру реализације пројеката из програма унапређења безбедности саобраћаја у општини Врбас, претходне недеље извршено је снимање 66 км локалних путева. За ову намену било је ангажовано специјално возило Ауто-мото савеза Србије - Центра за моторна возила. Уз помоћ софистициране технологије и најмодерније опреме забележено је стање не путевима, како би се прикупиле информације о самим саобраћајницама, постављеној сигнализацији, опреми пута и безбедносним карактеристикама.

"На основу ових података извршиће се процена безбедности пута и идентификовати најризичније деонице на којима може доћи до саобраћајних незгода. Оцењивање безбедности пута се врши у складу са највишим стандардима и по методологији европског програма за оцену безбедности пута", рекао је Горан Пејовић, члан Општинског већа и председник Савета за безбедност саобраћаја, који се учествовао у снимању путева.

У сарадњу са саобраћајном полицијом, екипа АМСС - ЦМВ је извршила детаљна мерења безбедносних карактеристика једног од најопаснијих места на локалним путевима – црне тачке која се налази између Врбаса и Бачког Доброг Поља, на државном путу II-А реда, места на ком су се често догађале саобраћајне незгоде са трагичним последицама.

"Према првим резултатима анализа, просечне вредности коефицијента пријањања пнеумтика за коловоз у зони опасног места, на сувом коловозу, са добрим пнеуматицима, је на доњој граничној вредности, док је при симулацији влажног коловоза тај коефицијент испод препоручене безбедне вредности. Овакве вредности указују на велике могућности за губљење контроле над возилом на конкретном месту, излетању возила са пута и превртању, што посебно може доћи до изражаја у условима влажног коловоза, при већим брзинама и са лошим пнеуматицима", рекао је др Драгослав Кукић из АМСС-ЦМВ, иначе руководилац Одељења за развој у Сектору за безбедност саобраћаја и руководилац пројеката безбедности саобраћаја у Врбасу.

Према речима Пејовића, локална самоуправа у сарадњи са АМСС - Центром за моторна возила, наставља рад на изради Стратегије и акционог плана безбедности саобраћаја општине Врбас, рад на анализама безбедности деце у саобраћају и изради елабората безбедности у зонама основних школа, те идентификацији локација и предлозима решења за постављање система видео надзора за аутоматско отркивање прекршаја.

"Покретањем ових активности по први пут почињемо са озбиљним радом на унапређењу безбедности саобраћаја. Основни задатак је поставити добре темеље кроз израду и усвајање Стратегије и акционог плана безбедности саобраћаја, утврдити квалитет путне мреже и саобраћајне сигнализације, и ажурирати све податке о обележјима безбедности саобраћаја. На основу тога се доносе одлуке и усмеравају средстава. Сви реализовани пројекти ће помоћи успостављању базе података о обележјима безбедности саобраћаја на територији општине Врбас, што је неопходно за усмеравање средстава за отклањање опасности у саобраћају", рекао је Пејовић.