Бициклисти добили одморишта на раскрсницама

На раскрсницама улица Маршала Тита  и Густава Крклеца, као и Народног фронта и Густава Крклеца, на којим, иначе, постоји семафорска сигнализација, постављена су одморишта за бициклисте. Од сада ће бициклисти имати могућност да дозволу за кретање кроз раскрсницу сачекају не силазећи са својих превозних средстава.

Како је саопштено из Одељења за комуналне и грађевинске послове општине Врбас, одморишта су урађена од поцинкованих профила, а вредност инвестиције износи 92.976 динара, са ПДВ-ом. 

"Потписивањем декларације о сарадњи, општина Врбас је прошле године приступила CIVITAS Форуму, иницијативи коју је покренула Европска комисија 2000. године а која се односи на испитивање и увођење иновативних мера побољшања транспорта у урбаним срединама. У складу са тим и ове године општина Врбас наставља са активностима везаним за промовисање бициклизма као здравог начина кретања", рекао је Игор Миловић, начелник Одељења за комуналне и грађевинске послове општине Врбас.

Према његовим речима, новинама које се уводе у свакодневни живот желе се изазвати промене везане за тип урбаног транспорта и тако остварити одрживи начин организације превоза. "Циљ нам је у употребу увести чиста возила и алтернативна горива, развијање одрживе политике превоза, као и осмишљавање мера побољшања постојеће саобраћајне инфраструктуре. Потребан нам је квалитетан јавни превоз, али кроз чланство у CIVITAS Форуму желимо да укажемо и на нове начине употребе аутомобила, промовишемо пешачење и бициклизам. Да би све ово остварили комбиноваћемо разне, посебно одабране мере које одговарају нашој локалној средини", рекао је Миловић.

У склопу ове акције у следећих неколико недеља биће постављени и нови паркинзи за бицикла код амбуланте у Виноградима, испред Центра за физичку културу "Драго Јововић", код Основне школе "Братство-јединство" и испред зграде општине Врбас. Такође, биће постављене и четири уличне радионице за слободну употребу за бициклисте, крај већих паркинга за бицикла. Укупна вредност ових инвестиција износи 423.470 динара, са ПДВ-ом. Друга фаза активности, на локацијама у насељеним местима, предвиђена је за лето ове године.

"Планом генералне регулације Врбаса предвиђена је изградња око 34 км бициклистичких стаза. Предузимањем ових активности и учешћем у пројектима које израђују институције ЕУ, Републике Србије и АП Војводине, општина Врбас покушаће да обезбеди неопходна средства за санацију постојеће и изградњу планиране бициклистичке инфраструктуре. Промовисањем одрживог, урбаног транспорта, а пре свега бициклизма и пешачења, место у којем живимо биће лепше, еколошки чистије, а пре свега здравије за живот", рекао је Миловић.