Ученици и професори помажу деци

Kamp Podržimo porodicu – Gučevo 2016

Хуманитарно - културно удружење "Мултиарт" ће и ове године организовати камп под називом "Подржимо породицу – Гучево 2016". Ради се о прилагођеном програму подршке за децу и младе са аутизмом, церебралном парализом и осталим облицима инвалидитета. Камп је и едукација за стручна лица, која ће имати прилику да у пракси виде најсавременије методе подршке деци са аутизмом и церебралном парализом.

Камп се одржава у периоду 29. јуна до 04. јула у одмаралишту Видиковац, на Гучеву. Прошлогодишње окупљање имало је изузетне резултате и идеја је да ове године камп буде потпуно бесплатан за све учеснике, посебно због најчешће тешке финансијске ситуације породица у којим расте и дете са инвалидитетом.

"Ми смо за камп 'Подржимо породицу - Гучево 2016' обезбедили одређена средства на конкурсу општине Врбас и кроз донацију Фудбалског савеза Србије, реализовану кроз пројекат 'Полиција у локалној заједници'. Међутим, обезбедили смо око половине потребних средстава и трагамо за решењем како обезбедити недостајућа", рекао је Борис Бијеловић из "Мултиарта".

Сазнавши да за одлазак на Гучево деце са посебним потребама недостаје новац, професор физичког васпитања у Средњој стручној школи "4. јули" Дејан Обренов, предложио је Активу професора и Ученичком парламенту да покрену хуманитарну акцију прикупљања средстава за помоћ деци.

Идеја је одмах прихваћена па је у ова школа организовала турнире у кошарци и фудбалу, а ученици и професори почели су да прикупљају новац.

"Наша идеја се преко локалне самоуправе, која нам је пружила подршку у намери да помогнемо малишанима, проширила широм општине и имамо информацију да ће се слични турнири организовати у школама 'Братсво-јединство', 'Светозар Милетић', '20. октобар', 'Бранко Радичевић' у Савином Селу, Гимназији 'Жарко Зрењанин' и другим. Ученици и професори прикупљају новац, сваки разред је покренут и надамо се да ћемо успети да обезбедимо довољно средстава за одлазак деце на Гучево", рекао је Обренов и додао да је уз новац за помоћ, подједнако важно пробудити хуманост у људима.

"Желим да се захвалим професору Обренову, свим директорима школа које су узеле учешћа, али највише ђацима основних и средњих школа који су ових дана добили петице из најважнијих предмета, људскости и хуманости, и послали једну дивну поруку да се заједништвом и дељењем, и у овако тешким временима, може урадити пуно. Са нама ће путовати и деца која имају 100% инвалидитет и ми као друштво морамо деловати, а не само говорити о пуној интеграцији особа са инвалидитетом", рекао је Бијеловић.