Обележен Светски дан вода

Еколошки покрет Врбаса обележио низом акција 22. март - Светски дан вода. У Основној школи "Бранко Радичевић" у Равном Селу организована је пројекција документарног филма "Јегричка - танка линија на длану Бачке", снимљеног  продукцији Радио-телевизије Војводине, а затим и радионица на тему очувања водних ресурса, пијаћих и површинских вода.

Са ученицима трећег и четвртог разреда разговарало се и о могућностима личног доприноса лепшем и здравијем животном амбијенту.

"У Равном Селу, као и у свим селима општине Врбас, на снази је забрана употребе воде за пиће и кување због садржаја арсена изнад прописаних вредности. Посебна прича су дотрајале водне инсталације.

Свако село има еко чесму, које су саграђене 2006. године као привремена решења до изградње фабрике воде. Привремено прераста у трајно! Међутим, и поред упозорења, већина мештана и даље користи своју 'чесмовачу'. Наравно, нико није правио анализу утицаја пијаће воде на здравље људи.

На Светски дан вода још једном се осврћемо на катастрофалан квалитет вода у Војводини, неразумљив немар и недостатак приоритета у пословима пречишћавања пијаћих и отпадних вода на свим нивоима власти и ресорних установа", наводи се у саопштењу Еколошког покрета Врбаса.