Врбас Медела на Радивој Кораћ у полуфиналу

Данас је у „Кући кошарке“ одржан жреб за финални турнир Купа „Милан Цига Васојевић“, односно националног Купа за кошаркашице, који носи име нашег легендарног тренера од 2008. године, а чији ће домаћин ове године бити град Врбас.

Парове је извлачила Тијана Цукић, играчица Врбаса и чланица младе репрезентације Србије, а куглице су одлучиле – у полуфиналу ће у суботу 19. марта од 16.30 часова састати Црвена звезда – Вршац Свислајон, а у 19.00 часова Радивој Кораћ – Врбас Медела. Финале је на програму у недељу 20. марта са почетком у 17.00 сати, уз директан ТВ пренос на РТС.

Од ове године, први пут се игра по новом моделу, уз учешће четири екипе. Пласман на финални турнир Купа “Милан Цига Васојевић” Врбас је изборио као победник другог степена Купа, а Радивој Кораћ, Црвена звезда и Вршац Свислајон према пласману на крају лигашког дела Прве женске лиге Србије. Жреб је био полудиригован, тако да две првопласиране екипе Прве женске лиге Радивој Кораћ и Црвена звезда нису могли да се састану у полуфиналу.

Бројним новинарима и представницима клубова, пре самог жребања први се обратио генерални секретар КСС Дејан Томашевић. "Недавно смо имали спектакл у Нишу и сигуран сам да ћемо имати два лепа дана у Врбасу. Захвалио бих се људима из града Врбаса што су се прихватили организације овако великог такмичења. Ми смо урадили све и долазимо да уживамо. Пожелео бих свим тимовима и играчицама да буду здрави и спремни и покажу најбоље што имају. Као Кошаркашки савез пресрећни смо што можемо да подржимо лепу акцију, јер постоје људи који размишљају и желе да пробуде свест, пре свега код наших жена, колико је њихово здравље битно", рекао је Томашевић.

Испред организатора турнира, говорио је потпредседник општине Врбас Милан Глушац.

"Изузетна нам је част што смо добили организацију великог турнира какав је Куп 'Милан Цига Васојевић'. Потрудићемо се свим својим ресурсима и свим својим организаторским способностима да овај турнир направимо онаквим какав треба да буде. Захвалио бих се Кошаркашком савезу што је подржао иницијативу нашег ЖКК Врбас и што смо добили организацију. Ми се у Врбасу трудимо да одржимо спорт у граду који је некада носио епитет 'града спорта'. То можемо на овај начин, да организујемо велика такмичења. Очекујем да у што већем броју дођете на финални турнир Купа", рекао је Глушац.

Познато је да ће овогодишњи финални турнир Купа “Милан Цига Васојевић” бити у знаку акције “Пинк енд рол”, коју је КСС покренуо у циљу подршке борби против рака дојке. Гошће Купа ће бити и представнице и чланице Удружења жена оболелих и лећених од рака дојке “Будимо заједно”, а председница овог удружења Јасмина Лукић захвалила се на подршци.

"Испред Удружења 'Будимо заједно', испред свих жена, желим да се захвалим КСС што је овај турнир посветио подршци, како женама које су оболеле и лечене од рака дојке, тако и свим женама, да знају да обавезно раде превентивне редовне прегледе, али и да се одазову скринингу. Јер, превенција је нешто што помаже да се болест рано открије, да се лечи. Рак дојки је лечив и излечив у великом проценту ако се рано открије. Још једном хвала на подршци коју добијамо овим турниром, розе пертлама и заједничким учешћем…

Акцију „Пинк енд рол“ детаљније је објаснила Оливера Кривокапић Драгићевић, комесар Прве женске лиге Србије.

"Јако је важно да се превентивно делује, а поред тога важна је и подршка, а Кошаркашки савез Србије је препознао колико је битно. Као битан спорт, желели смо да дамо допринос. Иначе, месец март је месец борбе против рака уопште, а 20. март, дан финала, је Дан борбе против рака дојке. Идеја је била да розе пертлама обележимо ту акцију и дамо подршку. Прва женска лига Србије је у 21. и 22. колу играла са розе пертлама. У овај пројекат се укључила и мушка кошаркашка лига, па ће 25. Коло, које се игра 20. марта, играти у розе пертлама. На овај начин кошарка шаље важну поруку и другима колико је битно дати подршку оваквим удружењима. Важно је рећи да шаљемо поруку у преко 30 градова Србије, што је сјајна прилика да покажемо колико смо као спорт друштвено одговорни", рекла је Оливера Кривокапић Драгићевић.

Извор: КСС