Представљена књига "Маги - Као да је била некад"

Народна библиотека "Данило Киш" организовала је синоћ промоцију књиге "Маги - Као да је била некад", аутора Душана Весића, посвећене  клавијатуристкињи групе ЕКВ Маргити Стефановић.

"Биографија о највећој хероини југословенског рокенрола доноси детаље из њеног живота које је Весић пажљиво и са љубављу прикупљао годинама желећи да напише истину о Маги. Аутор доноси потресну књигу о великим мукама, блиставом дару и трагичном крају југословенске рок принцезе, која је преминула 2002. у 43. години, али и разорну причу о успону и пропасти југословенске средње класе. Ово је роман о жени, роман о граду, роман о року, о новом таласу, али и роман о Југославији. Земљи Екатарине Велике, последњег југословенског бенда. Екатарина Велика је тако метафора једног времена, једног државног пројекта, његове вансеријске креативност и необјашњиве деструкције", речено је, између осталог, синоћ о књизи "Маги - Као да је била некад".

Како је истакао сам аутор, ово прича о једној талентованој уметници која је могла завршити и као светска пијанисткиња, да је отишла кад и Иво Погорелић на усавршавање у Москву. "Због строгости мајке остала је у Београду и постала део култног бенда ЕКВ као техничка и емотивна подршка Милану Младеновићу. Ова прича о љубави према музици уједно је и упозорење младима. Покушао сам да читаоцима приближим не само Маги, већ и једно време, врема које са ове дистанце деци делује скоро измаштано", рекао је Весић.

"Биографија Маргите Стефановић је једна од најквалитетнијих наших биографија, о чему се слажу и библиотекари. Потпуно је обухватла лични и уметнички живот Маги, али и друштвене прилике тог времена, све до 2002. године када је преминула", рекла је након промоције Милијана Радовановић, директорка НБ "Данило Киш".

КУЛТУРА

Милутину Ж. Павлову уручена награда "Небојша Деветак"

14. дец 2018. КУЛТУРА

Милутину Ж. Павлову уручена награда "Небојша Деветак"

Милутину Ж. Павлову уручена је прва књижевна награда "Неб...

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

10. дец 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

Новинар, писац и преводилац Мухарем Баздуљ се 7. децембра...

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

04. дец 2018. КУЛТУРА

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

Унесков Међувладин комитет, на свом редовном, 13. заседањ...

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

02. дец 2018. КУЛТУРА

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

Биоскоп "Југославија" Културног центра Врбаса припремио ј...

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

28. нов 2018. КУЛТУРА

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

У знак сећања песника, главног и одговорног уредника Часо...