XXX Невенов фестивал открио нове литерарне наде

Највећа и најпрестижнија домаћа смотра дечијег песништва, Невенов фестивал у Савином Селу, одржана је овог викенда по 30. пут, а све је протекло у знаку фестивалског јубилеја. На конкурс је пристигло рекордних 720 радова из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније, а у финалу додељено је петнаест равноправних награда у категоријама поезије и лирске прозе.

Жири у саставу: Тоде Николетић, председник, и Перо Зубац и Милутин Ж. Павлов, чланови, одабрали су 12 најбољих поетских радова и три краће лирске приче.

Овогодишњи победник међу децом песницима је Николина Костић, ученица ОШ "Арчибалд Рајс" из Београда, друга награда припала је Теодори Илић из ОШ "Свети Сава" из Владичиног Хана, док је трећу награду освојила Александра Мракић из ОШ "Свети Сава" Дубрава, из Републике Српске.

Прву награду за причу освојио је Момчило Бјекић, ОШ "Петар Петровић Његош" Врбас, другонаграђена је прича ученице Катарине Ковачевић из ОШ "Васа Чарапић" из Белог Потока, док је трећа награда за најбољу причу припала Вањи Сарић, ОШ "Ђура Стругар" Нови Београд.

Награда за песму са највише хумора припала је Илији Рађеновићу, ОШ "Ђуро Стругар" Нови Београд, за еколошку песму награђен је Андреј Милетић, ОШ "Станислав Сремчевић" Крагујевац, а за најбољу породичну песму проглашена је песма Марка Миловића, ОШ "Петар Петровић Његош" Врбас.

Награда под називом "Зоран Врбашки" припала је Сањину Лазићу, ОШ "Бранко Миљковић" Ниш, награда "Први кораци" припала је Јовани Глиџић, ОШ "Стефан Немања" Ниш, за љубавну песму награђен је Лука Баровић, ОШ "Вадислав Рибникар" Београд, награду "Свет око нас" добила је Анђела Долић, ОШ "Светозар Милетић" Врбас, награда за песму са највише духовности припала је Невени Чавић, ОШ "Светозар Милетић" Врбас, док је награду за најбољу завичајну песму добила Андреја Ђурђевић, ОШ "Змај Јован Јовановић" Рума.

Током фестивала промовисана је збирка поетских радова са овогодишњег конкурса, "На крилима песме", у којој се, поред награђених, нашло још 130 дечијих радова. "Књига коју смо објавили је сублимат свега онога лепог што су они исказали. Дакле, ми ту само треба да пронађемо њихове лепе поруке, те лепе мисли које су они свима нама упутили и то је већ награда. Фестивал и служи, пре свега, да приметимо децу која су се трудила, а и да они имају трагове када једнога дана одрасту, и да кажу како смо корисно трошили детињство", рекао је песник Тоде Николетић.

Ове године Фестивал је трајао три дана, а свечано је обележен јубилеј 30 година постојања овог Фестивала. "Фестивал је и овога пута протекао је у сјајној атмосфери. Учесници су веома задовољни, а самим тим и ми као домаћини. Пристигло је много одличних радова и жирију није било лако одабрати најбоље", рекао је Ново Ћулафић, из Организационог одбора Фестивала.

Невенов фестивал деце песника отворио је Милан Глушац, председник општине Врбас, која је и ове године подржала ову манифестацију. "За нас је од највеће важности подршка образовању и свим додатним активностима које развијају младе личности наших ученика, откривају њихове таленте и шире њихова знања. Локална самоуправа зна шта Невенов фестивал значи у целом региону и зато подржава његове организаторе и учеснике", рекао је за vrbas.net Глушац.   

Прилог РТВ