Веће посвећено Тарасу Шевченку у КПД "Карпати"

Културно-просветно друштвo "Карпати" организовало је веће посвећено украјинском песнику, уметнику и борцу за народни препород Тарасу Шевченку. Уз пригодан програм у дому "Карпата", присутни су имали могућност да виде изложбу слика и репродукција дела Тараса Шевченка, као и изложбу фотографија Бориса Барановског, члана КПД "Карпати".

У програму су, осим чланова "Карпата", учествовали и чланови КПД "Иван Сењук" из Куле. На самом почетку је приказан филм о животу великог песника, а затим су се могле чути Шевченкове песме, које је писао народним, разумљивим језиком. Како је речено, овај украјински уметник сачувао је и пренео националну прошлост и културу и она је постала стварност за милионе, који су помало заборављали оно најсветије, а то је матерњи језик и славна историја предака.  

Манифестацији су присуствовали председник Националног савета Украјинаца Михал Кржачек, Милан Глушац, председник општине Врбас, Јована Вујтовић, помоћница председника општине, Бојан Периз, члан Општинског већа задужен за културу, Рихард Хенгл, директор Културног центра Врбас, и многи други гости.

"Имамо јако добре односе са Друштвом 'Карпати', а ми смо локална самоуправа која подржава преко сто културних манифестација годишње. Ви културу и традицију негујете на прави начин, а што је још дивније, то преносите на своје најмлађе. Управо због тога, имаћете увек и нашу велику подршку, а са друге стране ви нама помажете да успоставимо добре контакте, као што је контакт са словачким градом Свидњиком", истакао је овом приликом председник општине Врбас Милан Глушац.