Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од 14. до 20. маја, Градски музеј Врбаса поставиће и изложбу фотографија, на којој ће учествовати аутори, професионалци и аматери, који прођу селекцију на управо расписаном конкурсу, саопштено је из ове установе.

Централна тема овогодишње манифестације "Музеји за 10" је "Хиперповезани музеји: нови приступи, нова публика“. "Хиперповезаност се односи на данашња многобројна средства комуникације: директан контакт, електронска пошта, телефон, интернет, инстант поруке... Ова комуникациона мрежа сваки дан постаје све сложенија и разноврснија. Захваљујући иновацијама, новим технологијама, музеји данас постају приступачнији и приближавају се публици на нови начин, дигитализацијом грађе, директним преносима на друштвеним мрежама, употребом мултимедијалних садржаја на изложбама, #hashtaga и слично. Да не заборавимо, и сама изложба основни је облик комуникације у музејима, сваки изложени предмет комуницира са посетиоцем, порука коју носимо и преносимо као утисак или доживљај из музеја облик је комуникације...", наводи се у појашњењу теме овогодишње манифестације.

У складу са овом темом одређена је и тема за фото-конкурс: Музеј и комуникација. "Тема је отворена за различите стваралачке идеје и примерене садржаје, није дозвољено експериментисати, манипулисати или монтирати садржину кадра. Фотографије могу бити монохроматске или у боји. Радови који буду изабрани биће израђени на фото папиру и изложени у Галерији Културног центра Врбаса за време трајања манифестације, од 14. до 20. маја. Изабрани радови остају у архиву Градског музеја Врбаса", истиче се у правилнику конкурса.

Остала правила су: број фотографија 6, квалитет и величина фотографија: 300 dpi, дужа страна 3.000 пиксела, величина једне фотографије не сме прелазити 2МБ; рок за достављање радова 26. април 2018. године. Радове слати електронским путем на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Уз радове послати следеће податке: име и презиме аутора, адреса (улица и број, место становања), контакт телефон и списак послатих радова са називом. Сваки фајл означити бројем фотографије под којим се води у пријави, иницијалима имена и презимена аутора и назив фотографије – све раздвојено доњом цртом. Пример: аутор Пера Перић, шеста фотографија наведена у пријави - фајл се означава са 6_ПП_Конекција.

Све фотографије морају бити аутентично дело потписаног аутора. Организатор изложбе има право, без надокнаде ауторима, да користи фотографије у циљу промоције манифестације излагањем одштампаних радова и издавањем каталога. Радове ће процењивати и изабрати трочлани жири у саставу: Миленко Радованов, Милован Улићевић, проф. др Жељко Шкрбић. Жири ће од изабраних фотографија донети одлуку која ће понети I, II и III награду. Награда за I место износи 12.000 динара, за II место 8.000 динара, а награда за III место износи 5.000 динара. Одлука жирија је коначна и не може се на њу улагати приговор. Заинтересовани аутори све додатне информације могу добити на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Подршка Градском музеју Културног центра Врбаса у овом пројекту су Фото-кино клуб "Зенит" из Врбаса и Фотографски клуб Војводине.