НБ "Данило Киш" обележила Дан установе

Народна библиотека "Данило Киш" обележила је јуче 22. фебруар - Дан установе. Овај датум изабран је за Дан установе јер се управо 22. фебруара 1935. године родио Данило Киш, књижевник по коме библиотека носи име од 199o. године.

Овим поводом у читаоници библиотеке одржана је мала свечаност на којој је промовисана књига "Венац од трња за Данила Киша“, аутора др Миливоја Павловића, а затим и подељена признања читаоцима године.

"Напокон један свеобухватан увид у живот и дело Данила Киша. Прави начин да се комплексно дело осветли са свих страна и заштити од бранитеља и оспоритеља – собом самим", забележио је Петар В. Арбутина у једном од првих коментара на објављивање "Венца од трња за Данила Киша" 2016. године.

Миливоје Павловић истакао је да је књига настала из новинарства, јер када је први пут срео Киша био је на новинарском, а не на књижевном задатку. Као млади новинар НИН-а, Павловић је добио задатак да уради интервју са Кишом, када је његов „Пешчаник” проглашен за роман године. Како је био задовољан интервјуом, Киш је почео да се виђа и разговара са Павловићем.

"Допустио је да завирим у његову књижевну радионицу, да листам његове папире и књиге, и да се уверим какав је велики радник за писаћим столом био", рекао је Павловић. Све што је сакупио и чувао о Данилу Кишу Павловић је пренео међу корице књиге и читаоцима ставио на увид мање позната или сасвим непозната документа. Пошло му је за руком да Кишову биографију поткрепи документима од рођења до смрти. У књизи се налази више Кишових исказа о томе шта је све утицало на његову литературу, из којих се може сагледати духовни, психолошки, друштвени и историјски контекст у коме дело настаје. "Њему дугујемо захвалност за најизразитије продоре наше књижевне уметности у свет модерних идеја. Киш је заслужио да га више и боље славимо, јер је великан који нас у свету представља као народ који има не само историју, већ и културу. Он нас и мртав данас презентује у светској култури", закључио је писац биографије о Данилу Кишу.  

Након представљања биографије о Кишу, додељене су награде читаоцима године у неколико јединица Народне библиотеке. Миленко Ђукић читалац је године на Одељењу за одрасле, а Корина Глушац на Одељењу за децу. Крстиња Карабасил је највернија читатељка у Бачком Добром Пољу, Снежана Штрбац у Куцури, Анђела Божић у Равном Селу, а Огњен Петровић читалац године у Савином Селу. Награде је уручила Милијана Радовановић, директорка НБ "Данило Киш".  

КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...

Отворена изложба слика Петра Шушулића

28. мај 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Петра Шушулића

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса - УЛУВ, отво...

Александар Габона победник 50. ФПМ

27. мај 2018. КУЛТУРА

Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песни...

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

25. мај 2018. КУЛТУРА

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

За десет финалиста 50. Фестивала поезије младих данас је ...

Почео 50. Фестивал поезије младих

23. мај 2018. КУЛТУРА

Почео 50. Фестивал поезије младих

Подсећањем на имена свих 49 досадашњих лауреата, синоћ је...