Срдановић отворио "свој свет за своје пријатеље"

Пред бројним љубитељима ликовне уметности, пријатељима и породицом, синоћ је у Галерији Културног центра Врбаса отворена четврта самостална изложба слика и скулптура Љубисава Милутина Срдановића. Уметник се јавности представио делима насталим током тридесетогодишњег уметничког рада, многим препознатљивим скулпурама постављеним у бројним јавни просторима, несебично нудећи посетиоцима могућност уживања у делима и кроз назив изложбе - "Мој свет за моје пријатеље".

"Љубисав Срдановић одабрао је да верно, искрено и поштено служи своме дару и ово је стварно ствар дара. Послужио му је из чисте љубави. Један песник је рекао 'Сачувај ми сестро водом моје очи меке, кроз које су прогледале планине и реке', а планине и реке дурмиторског краја и читав крајолик и пејзажи прогледали су кроз овог уметника и налазе се у овим оквирима, и расковали су их и сви ми који знамо тај крај, а и они који га не знају, можемо да удахнемо озон са Љубових слика. Великане које је радио није бирао он, колико су они њега бирали, то су познате теме али он није обликовао фигуре на начин да то личи на тог човека, и када се мало боље загледамо видећемо да је сваки овај рад студија о времену у коме су радили и ономе по чему су значајни били ови људи", рекао је приликом отварања песник Благоје Баковић.

"Тридесетогодишње стваралаштво Љубисава Срдановића можемо поделити у три тематске целине: пејзаж, жанр сцене и прикази великана српског народа. Овом изложбом, Срдановић ставља на увид Свој свет својим пријатељима. Пред нама су дела рађена по мерилима грађанског укуса са естетским идеалима хармоније и задовољства у доживљају лепог. У слици, Срдановић је доследан мотивима а интригира га пре свега светлосна лепота: јака уасићена светлост, и јака осенченост", записала је, између осталог, о Срдановићевом сликарству др Силвиа Јелачић, руководилац Галерије КЦ Врбаса. Оцењујући Срдановићев скулпторски рад, она је оценила да уметник "показује изузетну истрајност, са инсистирањем на реалистичности представе како би се нагласили достојанство и ауторитет портретисаног". "Он се не либи да се ухвати у коштац са репрезентативном уметношћу, тако је израдио портрете њему значајних историјских личности: Краља Александра, Његоша, Светог Саве, Данила Киша, Лубарде, Тесле, Доситеја... Мирноћа и аутономија облика у његовом вајарском делу је најближа академизму", записала је др Јелачић.

Обраћајући се присутнима, уз речи захвалност за дугогодишњу подршку у раду од стране породице и пријатеља, Срдановић је истакао да личности које је вајао последњих година "носи у грудима од рођења, јер су они светионици наше науке, културе, уметности и родољубља". "Овде су изложене и неке нове фигуре, портрети и слике. Срећан сам јер видим своје пријатеље и своју породицу међу посетиоцима, али да би међу људима завладала слога и љубав, потребно је да сви заједно имамо неке оријентире и добре примере. Ја сам за своје оријентире одабрао великане свога народа, они су светионици нашег духа, и треба их што више представљати јавности како би и млади нараштаји упутили тим путем у будућности", рекао је Срдановић за vrbas.net.