Отворен Равно Село Филм Фестивал

Извођењем неких од најпопуларијих музичких нумера из филмова, попут Ђелем, ђелем из "Скупљача перја" Александра Саше Петровића, и Месечина из Кустурициног "Подземља", које су извели Оливера Катарина и Лазар Ристовски, у Равном Селу почео је први Равно Село Филм Фестивал.

"Захваљујући креативности и машти, те оданошћу према сопственом завичају, Равно Село добило је свој филмски фестивал. Пред нама су два велика задатка. Први је да заједнички истрајемо да фестивал још дуго окупља филмске ствараоце, а други је да заједнички обновимо Дом културе. Веома важан разлог да један овакав фестивал не само настане него и траје, јесте потреба за деметрополизацијом културе. У времену које је за нама, она је, нажалост, у превеликој мери постала привилегија великих центара. Ти центри ће, наравно, увек бити стваралачка средишта и покретачи, али креативност и потреба људског духа не станују само у њима. Зато је наша обавеза да подржимо и креативне успоне малих средина што и чинимо", рекао је на отварању фестивала преседник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је навео да је од битног значаја и концепт самог фестивала који ће окренут дебитантским остварењима уметника из земље и окружења допринети томе да се, упркос свему, поново успостави нека врста заједничког културног простора.

Фестивал се одржава у дворишту изгорелог Дома културе, објекта који жели да обнови управо Лазар Ристовски, рођени Равноселац, због чега је фестивал, између осталог и покренут. Отварању и првим пројекцијама присуствовало је више од хиљаду житеља Равног Села и њихових гостију, међу којима су били и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским занедницама Мирослав Штаткић, глимци Богдан Диклић и Нина Јанковић, редитељи Инес Тановић и Иван Мариновић, уз дероњске тамбураше и трубаче Екрема Мамутовића. Уз Оливеру Катарину наступали су и Бане Крстић и Тања Бањанин.

"Наш дом културе је изгорео, али се родио овај фестивал. А фестивал ће сада помоћи да се изгради Дом. То су кругови од којих је саздан живот. Ја ово дугујем Равном Селу, Равно Село ме је родило, овде сам сањао, и сад као добар син желим да се одужим, желео бих да ову помоћ схватите као моју обавезу те да ми за ово нико није дужан", поручио је Лазар Ристовски, идејни творац фестивала који је посвећен дебитантским остварењима седме уметности и младим ауторима, као и свим потенцијалним студентима глуме, режије и продукције. Ристовски је окупљеним поручио да омладини из овог краја треба да се пружи прилика и да им се приближе филмска уметност и филмски ствараоци, како би се потврдила истина о томе да култура не борави само у великим градовима.



Филмски програм почео је комедијом "Игла испод прага" Ивана Мариновића, српско-црногорском копродукцијом у којој главне улоге тумаче Никола Ристановски,  Богдан Диклић, Јелисавета Сека Саблић и Љубомир Бандовић. У претпоноћном термину приказана је сарајевска драма "Наша свакодневна прича" редитељке Инес Тановић са Уликсом Фехмиуом, Емиром Хаџихафизбеговићем, Нином Виолић и Гораном Богданом.

Суботњи програм почиње студентским филмовима и предавањем о глуми Мирјане Карановић, чији ће редитељски деби "Добра жена" бити приказан у првом вечерњем термину, након којег је на програму хрватски филм "Трамполин" Катарине Зринке Матијевић. Последњег дана Равно Село Филм Фестивала, у понедељак, публика ће моћи да види "Ослобођење Скопља", драму Радета и Данила Шербеџије.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"