После Париза и Лиона, изложба "Јелена, велика краљица" у Врбасу

Izložba "Jelena, velika kraljica" u Vrbasu

Градски музеј Културног центра Врбаса оставио је иза себе прву календарску годину у којој је радио у пуном капацитету и према понуђеним садржајима и активностима организованим у установи, 2016. година може се оценити као једна од најуспешнијих до сада. Изложбеним просторима Градског музеја прошло је на хиљаде посетилаца свих узраста, на репертоару су се смењивале изложбе, предавања, промоције, радионице и округли столови, а било је времена, снаге и средстава и за археолошка истраживања. Због свега учињеног, Градски музеј Врбас добитник је награде "Музеј за 10", коју додељује Оснивачки одбор манифестације "Музеји Србије - десет дана од 10 до 10".

Крај године, тачније децембарске дане, обележили су јубилеји; поводом 110 година од рођења и 30 година од смтри сликара Беле Пехана организована је изложба у Гимназији "Жарко Зрењанин", а поводом 175 година од рођења Лазе Костића, организован је програм "Снове снивам", на иницијативу Градског музеја и средњих школа "Жарко Зрењанин" и "4. јули".



"Као плод те сарадње настао је програм, тачније јавни час, који је изведен у обе школе а затим и код нас, посвећен Лази Костићу и Ленки Дунђерски. Били смо домаћини и доделе књижевне награде 'Сирмаи Карољ', а уз подршку истоименог КУД-а, организовали смо традиционалну Божићну изложбу и радионице за децу из Предшколске установе 'Бошко Буха' и ученике основних школа. За крај године организовали смо округли сто на тему 'Миграције у Војводини у XX веку", која је изазвала велико интересовање јавности", рекла је Весна Гргуровић, руководилац Градског музеја.

Према њеним речима, циљ Градског музеја у 2017. години је да посетиоцима понуди још садржајнији програм и тако постане централно место културних окупљања, не само Врбаса него и шире.

"Са неизмерним задовољством и на срећу свих грађана општине Врбас и суседних градова, за 31. јануар најављујем отварање изложбе 'Јелена, велика краљица', коју је поставио Народни музеј у Краљеву. До сада је виђена у Паризу, Лиону, Требињу, Котору, Крагујевцу, Београду и Новом Саду, а сада је част да је угости добио и Градски музеј Културног центра Врбаса", рекла је Груровић.

"Ова изложба постављена је поводом седам векова од смрти краљице Јелене (1214–2014), жене краља Уроша I, мајке краљева Драгутина и Милутина, ктиторке манастира Градац, као сећање на знамениту жену, супругу, мајку, владарку и монахињу Јелену, чија личност и данас, након седам векова, побуђује пажњу. Изложба је добила назив према титули краљице Јелене сачуваној поред њеног лика у Драгутиновој капели у Ђурђевим ступовима. Полазна идеја изложбе је да се, онолико колико је то могуће из модерне перспективе, прикаже живот владарке из куће Немањића, који поред историјских, културних и уметничких, има и личну димензију. Изложба је конципирана кроз три целине, које истовремено означавају и три периода из живота краљице, која је преко 60 година утицала на културу и историју Србије", стоји у најави ове изложбе.  

Иначе, Градски музеј Врбаса представљао је Војводину на недавној конференцији уприличеној поводом организовања овогодишње манифестације "Музеји Србије - десет дана од 10 до 10", која ће се одржати од 11. до 20. маја, а тема ће бити "Музеј у гостима". Манифестација која својим програмом обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, учинила је музејску заједницу видљивијом и омогућила отворенију и бољу сарадњу између самих музеја.



"Учешће у националној музејској манифестацији довело је до тога да се збирка у Врбасу повеже са другим институцијама у земљи, али и да локална самоуправа препозна напоре и пружи нам подршку у свим нашим пројектима", рекла је том приликом Гргуровић.

Изјава Весне Гргуровић на конференцији за медије у Удружењу новинара Србије, поводом најаве овогодишње манифестације "Музеји Србије - десет дана од 10 до 10".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"