Њарадијева слика у Заводу за културу војвођанских Русина

Slika vrbaskog umetnika Vlada Njaradija

Министарство културе и информисања Републике Србије откупило је за потребе Завода за културу војвођанских Русина слику врбаског уметника Влада Њарадија. Завод је на конкурсу за откуп уметничких дела изразио потребу да у ликовну колекцију уврсти и Њарадијево дело "Ruthenian".

"Слика је рађена у комбинованој техници на платну, формата 70 x 100 цм, а израђена је током  2014. и 2015. године. Ово уметничко дело је из циклуса 'Карпатски мит'. На слици су на оригиналан и препознатљив начин укомпоновани етнографски елементи орнаментике везане за Русине, као и део грба русинске националне заједнице - медвед, и то у стилу графита", рекао је овом приликом Њаради.

Министарство културе и информисања по други пут финансира уметничке радове на овај начин, а институције које конкуришу постају власници слика, тако да је Завод за културу војвођанских Русина постао богатији за Њарадијеву слику. Иначе, слика "Ruthenian" у мају прошле године била је изложена на 47. Мајској изложби, коју организује Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), у Кући краља Петра у Београду.