Музејска збирка у акцији "10 дана од 10 до 10"

Музејска збирка Културног центра Врбаса учествоваће у великој манифестацији под називом "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10", која се одржава од 09. маја до 18. маја под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање АП Војводине. Време одржавања брижљиво је изабрано како би се током ових десет дана обележили поједини важни датуми: 9. мај – Дан победе и Дан Европе, 16. мај – Европска ноћ музеја и 18. мај – Међународни дан музеја.

Како је планирано, у овом периоду музеји и сродне институције омогућиће посетиоцима, од 10.00 до 22.00 сата, да бесплатно прате припремљене садржаје које музеји сами реализују. Слободан, бесплатан улаз за све посетиоце је кључни принцип кога се придржавају сви учесници. Садржај одређују сами учесници, а он може бити: стална поставка музеја, посебне изложбе, едукативне радионице за децу и одрасле, стручна и ауторска вођења кроз изложбе, предавања, концерти и др. Предложена тема манифестације за 2015. годину је „Хероји културне баштине“. "Манифестација има за циљ јачање капацитета музејских установа, појединачно и у целини, не само кроз бесплатну доступност музејских садржаја свим нивоима публике него и чвршћим повезивањем са локалном заједницом током тих дана, што треба да резултира и већом посетом и интеракцијом музеј – публика током целе године", истиче се у најави манифестације.

"Концепт манифестације је такав да ћемо свих десет дана организовати програме намењене и млађим и старијим узрастима, којима ћемо настојати да задовољимо разноврсне културне потребе и укусе. Посебну пажњу посветићемо сарадњи са маргинализованим групама, децом ометеном у развоју и штићеницима Геронтолошког центра. Настојаћемо да омогућимо да садржаји буду доступни становницима свим насеља општине. Програм је већ уобличен, остале су још само одређене финесе да се ураде, и веома брзо упознаћемо грађане са оним што смо припремили", рекла је Весна Гргуровић, руководитељка Музејске збирке.

Организатори су национални музеји Србије: Народни музеј у Београду, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Природњачки музеј у Београду, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности и Музеј науке и технике.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"