БРАЈАНА НИКОЛИЋ, директорка Дома здравља “Вељко Влаховић”

Brajana NikolicУ петак, 01. априла навршило се три године од како је Дом здравља „Вељко Влаховић“ почео да самостално функционише као установа примарне здравствене заштите. До 01. априла 2008. године, Дом здравља функционисао је у оквиру истоименог Здравственог центра, из којег су истовремено потекли и Апотека Врбас и Општа болница Врбас. За три године ДЗ „Вељко Влаховић“ успешно је преузео све обавезе примарне здравствене заштите свих грађана општине Врбас, са радом су почеле новоформиране службе, а унапређење функционисања и услуга спроводи се кроз разне едукације и пројекте. О тренутним пројектима и раду установе за vrbas.net говори др Брајана Николић, директорка Дома здравља „Вељко Влаховић“.

vrbas.net -  Који пројекти се тренутно спроводе у ДЗ „Вељко Влаховић“?

др Николић – Тренутно су актуелна два веома важна пројекта; ДИЛС и Децена. Пројекат „Пружања унапређених услуга на локалном нивоу - ДИЛС“ је први пројекат са којим смо конкурисали код Министарства здравља, заједно са општином Врбас, чим сам преузела функцију директора, и коначно смо ушли у круг домова здравља који ће бити опремљени најмодернијом хардверском и софтверском опремом. Опремање је кренуло са севера Бачке и очекујемо да брзо дођемо на ред у овом пројекту. Иако је наш Дом здравља био добро опремљен по овом питању, модарнизација нам доста значи, јер ћемо имати потпуно умрежавање, између амбуланти, а затим и са Фондом за здравствено осигурање, што ће нам значајно убрзати размену информација.
Други пројекат, Децена, је пилот програм раног откривања (скрининг) рака грлића материце. Програм финасира Извршно Веће АП Војводине, Покрајински секретаријат за здравство и социјалну политику, а координише Институт за онкологију Војводине. Код нас га спроводи др Ержебет Целушка Фриндрик. Овај пројекат одавно је актуелан међу домовима здравља, али смо ми тек недавно у потпуности оспособили стручни кадар и за ову врсту прегледа, што је неопходно да би се пројекат покренуо. У првом делу биће прегледано 350 жена и верујемо да ћемо накнадно добити зелено светло за још прегледа, јер имамо подршку професора са Института за онкологију Војводине. Прегледи су почели претходне недеље и већ смо прикупили више од 30 узорака, што доказује да се жене заинтересоване за контролне прегледе.

vrbas.net -  Какви су први резултати службе кућног лечења?

др Николић – Служба кућног лечења и поливалентне патронаже је тек недавно кренула са радом и почиње да бележи добре резултате. Одељење поливелантне патронаже чини техничари са вишом школом и они прате пацијенте и кориснике услуга на терену. Прате труднице, бебе, њихове породице, врше разна мерења и контроле, саветују и раде на едукацији како заштитити своје здравље. Њихов рад и резултати показаће се тек у наредном периоду, јер рад на превенцији доноси добре резултате тек у будућности. Један динар уложен у превенцију је и као 20 динара уложених у куративу. И ову службу требали смо оформити пре више година, али је проблем кадровско попуњавање. Иако би у служби требало да буде девет техничара, јер је утврђена пропорција да на 5.000 становника иде један техничар, ми смо службу покренули са четири техничара, али очекујемо да се њихов број ускоро повећа. За сада раде онај базични део, али је најважније да обилазе сва села у општини.

vrbas.net -  Колико ограничења која намеће Министарство здравља отежавају рад домова здравља? Да ли имате проблема са кадровима?

др Николић – Што се тиче Опште праксе, број изабраних лекара према броју становника у општини Врбас је 22, али по извршењима и броју прегледа, они раде за 29 лекара. Амбулантама у Змајеву и Куцури би требао још по један лекар, због великог броја прелгеда које изврше два лекара, али Министарство здравља не дозвољава било какво повећање броја запослених. Морамо распоредити то са чиме располажемо. Чекамо и повратак два лекара педијатра па ћемо покушати да организујемо и рад ове службе у местима општине Врбас. Још увек не знамо да ли кроз рад пунктова у Змајеву и Куцури, или по неком распореду у свим местима. Оптерећеност наших лекара је велика али се надамо да ће са новим правилником, од сада се сви специјалистички прегледи вршити у болници. Тако ће се смањити и наши трошкови.     

vrbas.net -   Да ли има проблема у финансирању Дома здравља „Вељко Влаховић“?

др Николић – Проблема у финансирању има генерално, у целој Србији. Сви смо дужни за лекове и санитетски материјал јер нам месечне потребе значајно превазилазе суме које нам се одобравају за ову намену. Тренутно све установе имају проблем са ватом, претходно је постојао проблем са газом, али када је јој цена подигнута за три пута, тржиште је нормализовано. Ипак, некако се сналазимо и успевамо да функционишемо. Плате су нам редовне, али ми само обезбеђујемо новац за зараде запослених које ресорни фонд не признаје. Ми имамо две екипе у Хитној помоћи већ десет година, и постоји реална потреба за њиховим ангажовањем, али нама фонд и прописана правила одобравају само једну екипу. Значи, додајемо за то, додајемо за рад лабораторије, додајемо за поједине раднике који нам требају, само да би услуга примарне здравствене заштите што боље функционисала. Привилегија је што имамо службе које могу да доносу средства кроз медицинске и санитарне прегледе, иако су домови здравља конципирани као недобитна предузећа. 

vrbas.net -   Докле се стигло у пројектима изградње нових амбуланти у Старом Врбасу и Куцури?

др Николић – И Куцурани и Староврбашани добиће нове амбуланте. Зграда у Старом Врбасу је неупотребљива и надлежна инспекција је забранила рад у њој. У централу установе повукли смо све запослене и знам да становници овог дела града сада имају проблем. Међутим, одредили смо локацију за изградњу нове амбуланте, у улици Петра Драпшина, на плацу који је у власништву општине Врбас. Пројекти за изградњу оба објекта су готови и верујем да ће њихова изградња почети веома брзо. 

Поводом јубилеја, три године од почетка рада Дома здравља “Вељко Влаховић”, директорка др Брајана Николић искориситила је прилику да свим корисницима услуга и пацијентима захвали на стрпљењу и разумевању, и пожели им добро здравље. Она је изразила наду да ће у наредном периоду Дом здравља “Вељко Влаховић” додатно унапредити услове рада и услуге корисницима, а да ће већ проверени стручни кадар умети да одговори на све захтеве грађана општине Врбас, на обострано задовољство.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"