Нове технологије у "Комуналцу"

Као један о лидера у области дистрибуције пијаће воде који у континуитету врши модернизацију водоводног система и уводи напредне технологије, Јавно комунално предузеће "Комуналац", заједно са општином Врбас, организовало је презентацију система даљинског очитавања водомера - "Лора". Скуп у Врбасу окупио је представнике предузећа која пружају услугу дистрибуције воде из целе земље и из суседне Мађарске. Они су имали прилику да прво виде кратак филм о развоју водовода у Врбасу, а затим се упознају са новом иновативном технологијом кроз призму предузећа које је увело овај систем у пословање - ЈКП "Комуналац", као и кроз призму произвођача ових водомера - турске фирме "Бајлан".

Примену и предности система који ће ускоро бити стандард за све водоводе, представио је руководилац ПЈ "Водовод", Мирослав Фејса, док је о позицији лидера у области водоснабдевања, коју "Комуналац" тренутно има, говорио директор предузећа Синиша Адамовић.

"Водовод у Врбасу први је имплементирао технологију даљинског праћења потрошње воде из система на водозахвату. То нам омогућава да интервенишемо и предузимамо мере у тренутку, да увек  будемо упознати са наглим повећањем или падом потрошње воде, да на време обавештавамо потрошаче о свим променама. Ради се о технолошком искораку који обезбеђује и смањење губитака на систему, јер то је једна од премиса свих који се баве водом, а то је да смање техничке губитке и сву произведену воду испоруче до потрошача и наплате", рекао је Адамовић.


Оцењујући скуп у Врбасу, председник општине Милан Глушац истакао је задовољство што Јавно комунално предузеће "Комуналац" предњачи у овој области у региону, те да би било веома добро пројекат додатно развијати. "Уколико одемо до краја, до крајњих корисника, били би први у Европи који имају цео систем са даљинским очитавањем потрошње. То показује да локална самоуправа и 'Комуналац' желе да унапређују своје услуге и модернизују друштво, као и да смо поуздан партнер за реализацију свих пројеката. Не бојимо се нових технологија и позивамо и друге да понуде своје пилот пројекте за реализацију у нашој општини. У области водоснабдевања учинили смо много, имамо подршку немачке KfW банке и циљ нам је да уз модернизацију, решимо и све проблеме дистрибуције пијаће воде у селима општине Врбас", рекао је Глушац.

Представник турске компаније "Бајлан" Ендер Јулахас изразио је жељу да се у будућности прошири подручје на ком се пројекат развија, као и да се наставе контакти и подршка партнерима који су се одлучили за увођење система "Лора".