Сазнај свој статус - "Тестирај! Лечи! Спречи!"

Акцијом добровољног, поверљивог или анонимног као и бесплатног саветовања и тестирања на ХИВ/АИДС и друге болести преносиве крвљу, Општа болница Врбас обележиће 01. децембар - Светски дан борбе против ХИВ/АИДС.

Акција је заказана за суботу, 01. децембар, у времену од 08.00 до 14.00 часова на Одељењу болничке банке крви - Трансфузија ОБВ. Резултати ће бити доступни у понедељак, 03. децембра, у затвореним ковертама.

"Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 800 до 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код више од половине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција се дијагностикује касно, када је имунолошки систем већ значајно нарушен, чак и када немају знаке и симптоме болести и када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење веће су шансе за дуг и квалитетан живот. Једино се тестирањем узорка крви на ХИВ може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом. Тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно и бесплатно и није потребан упут од лекара. Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо", стоји у најави акције.